Ondanks slechte pistes (last minute) op wintersport? Lees deze drie tips
Door hoge temperaturen ligt er in veel wintersportgebieden minder sneeuw en de sneeuw die er nog wel ligt, is van mindere kwaliteit. Wil je ondanks deze omstandigheden last minute op wintersport? Drie tips voor een veilige(re) vakantie.
1. Kies het juiste gebied, zoals de Italiaanse Alpen
Nederlanders trekken net als voor de coronacrisis weer massaal naar de Alpen. Vooral last minute boekingen lijken in trek, meldde BNR deze week.
Wie op korte termijn op wintersport wil, kan de noordelijke Alpen beter mijden. Dat zegt Arjen de Graaf, directeur van de Nederlandse Ski Vereniging. ‘In vrijwel alle gebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk zijn de omstandigheden nog niet ideaal. In het zuidelijke deel van de Franse Alpen wordt het wel al wat beter, maar ook daar is zeker nog geen winterwonderland.’
Volgens De Graaf zijn de wintersportgebieden in Italië er nu de veiligste keus. ‘Het is langer doorrijden, maar dat is het echt wel waard.’ Ook kan het volgens hem lonen om naar de hoogst gelegen gebieden van de Alpen te gaan, omdat daar meer sneeuwzekerheid is.
Wie boekt voor later, zoals de voorjaarsvakantie, hoeft volgens hem minder rekening te houden met de huidige omstandigheden. ‘De situatie kan over een paar weken weer heel anders zijn.’
2. Verzeker je goed, al helemaal dit seizoen
Door de slechte kwaliteit van de sneeuw zijn er ook meer ongelukken, waarschuwde de Nederlandse Ski Vereniging onlangs. Er zijn minder pistes geopend wat leidt tot drukte. Daarnaast ligt er nauwelijks sneeuw naast de pistes, wat het gevaar op ernstige verwondingen vergroot.
Mocht je een ongeluk krijgen, dan dekt je basiszorgverzekering de medische kosten tot het Nederlandse tarief (het bedrag dat je in Nederland voor de zorg zou betalen). Het probleem is dat in wintersportgebieden met name privéklinieken zijn die hogere tarieven rekenen.
Alles boven het Nederlandse tarief wordt niet gedekt en zal je dus uit eigen zak moeten betalen. De kosten lopen hard op als er bijvoorbeeld een helikopter aan een reddingspoging te pas moet komen.
Het is eigenlijk een must om een extra wintersportdekking af te sluitenVerzekeringsexpert Bas Knopperts
Daarom is het dit seizoen nóg belangrijker om je goed te verzekeren. ‘Het is eigenlijk een must om een extra wintersportdekking af te sluiten', zei verzekeringsexpert Bas Knopperts van Independer eerder tegen Radar.
Je bent verzekerd tegen deze mogelijke kosten als je een extra wintersportdekking afsluit. Vaak ligt de premie nog onder de één euro per maand. Let wel op: als je een ongeluk krijgt terwijl je off-piste bent gegaan, wordt dit vaak niet verzekerd door je wintersportdekking. Maar dat is überhaupt niet aan te raden met de huidige omstandigheden.
Het is bij verschillende reisorganisaties ook mogelijk een sneeuwgarantieverzekering af te sluiten. Dan krijg je je geld terug als er weinig sneeuw ligt. Hieraan zijn vaak voorwaarden verbonden, zoals een minimale hoogte van de pistes en het deel van de skiliften dat gesloten moet zijn.
3. Doe (extra) voorzichtig
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom heeft wintersport,nl, onderdeel van de Nederlandse Ski Vereniging, een lijst opgesteld met tips voor mensen die deze winter de pistes opgaan. Allereerst is het aan te raden langzamer de piste af te gaan. Door de slechtere sneeuwkwaliteit ligt een val op de loer en remmen kan extra moeilijk zijn. Dit geldt al helemaal op steile pistes.
Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je materiaal goed onderhouden is. Zo heb je met goed geslepen ski’s meer grip en zorgt wax ervoor dat je beter glijdt.
Tot slot is het goed om eerder te stoppen dan je misschien gewend bent. Het kost nu namelijk extra energie om geconcentreerd te blijven. Ook kan door vroeger te stoppen de drukte bij ‘dalafdalingen’ worden ontlopen.