background branding

Ondersteuning van ouderen voor het boodschappen doen

OuderenMaatregelen_25.03.2020.jpg

Verschillende supermarkten hebben maatregelen ingesteld om boodschappen doen voor ouderen veiliger te maken. Via het forum en via WhatsApp heeft Radar gepeild wat de meningen over deze maatregelen zijn.
 

Vooral over het ouderenuurtje van de Albert Heijn wordt veel gesproken. Het grootste deel van de achterban vindt het ouderenuurtje an sich wel een goed idee, maar veel waren het niet eens met de tijd, van 7:00 tot 8:00, die Albert Heijn ingesteld heeft. 

Thuiszorg komt langs

Veel van onze schrijvers geven aan dat tussen de thuishulp in de ochtend langskomt om ouderen te helpen. De ouderen die thuishulp ontvangen zijn om 7:00 dus nog helemaal niet klaar om naar de supermarkt te gaan. 

Ook voor ouderen die geen thuishulp ontvangen, is het uurtje volgens onze achterban te vroeg. Ouderen starten langzamer op en slapen vaak uit. De rust op de straten zouden veel ouderen eng vinden, blijkt uit de reacties.  

Reactie Albert Heijn

Albert Heijn benadrukt dat het niet zo is dat ouderen alleen op dit uur welkom zijn. Het is een uurtje waar ouderen gebruik van kúnnen maken. Senioren zijn de hele dag gewoon welkom. Dit blijft soms een misvatting. Albert Heijn heeft het uurtje ingesteld als extra service, voor diegene die er gebruik van willen maken: 'Voor een kwetsbare groep als 70-plussers die niet kunnen terugvallen op hulp om boodschappen te doen en die het fijn vinden om op een rustiger tijdstip naar de supermarkt te komen, hebben we 's ochtends vroeg tijdelijk een speciaal boodschappenuurtje kunnen realiseren, als extra service.'

Verschillende maatregelen voor ouderen in supermarkten

Verschillende supermarkten bieden service aan ouderen, maar doen dit op eigen wijze. Hier staan de maatregelen van supermarkten voor je op een rijtje:

  • Albert Heijn: ouderenuurtje op maandag t/m vrijdag van 7-8
  • Lidl: van maandag t/m vrijdag waar mogelijk een ouderenkassa van 9:00 tot 11:00. Bij winkels met beperkte mogelijkheden, is er een voorrangskassa voor ouderen. Deze is de hele dag open van maandag t/m vrijdag. 
  • Vomar: ouderenuurtje op maandag t/m zaterdag van 7-8
  • Jumbo: sommige filialen vragen klanten om voorrang te verlenen aan ouderen van 7:30 tot 9:00. 

Uit de reacties bleek verwarring door alle verschillende maatregelen van supermarkten. CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) liet weten dat uniforme maatregelen niet mogelijk zijn: 'Supermarkten hebben allemaal hun eigen beleid. Daarbij moet het voor supermarkten ook haalbaar zijn om zich aan te passen. Wij laten het aan supermarkten over om daar een goede beslissing over te nemen.'

Waarom alleen extra aandacht voor ouderen?

Een deel van onze achterban vindt dat er niet alleen exclusieve bezoekuren moeten bestaan voor ouderen, maar ook voor andere risicogroepen. Volgens het CBL zijn er nog geen aanwijzingen voor dat supermarkten dit invoeren, maar het zou zomaar kunnen dat het wel gaat komen. 

Andere oplossingen

Onze achterban is met verschillende alternatieven gekomen om ouderen (en andere mensen die boodschappen doen) van dienst te zijn. 

  • Maak de gangpaden eenrichting
  • Gratis thuisbezorgen voor ouderen
  • Minder mensen toelaten in de supermarkt 

Forumschrijver Panda73 kwam met het idee om de oude SRV-wagen, ook wel de 'rijdende supermarkt' genoemd, weer in te voeren. Dit busje rijdt door buurten heen en brengt je boodschappen thuis.