background branding

Onderzoek naar besmettelijke gevallen Q-koorts

q-koorts.jpg

Mensen die mogelijk besmet zijn geraakt met de Q-koortsbacterie moeten worden opgespoord en benaderd, zodat ze behandeld kunnen worden.

Die oproep doet de provincie Noord-Brabant vrijdag aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Aanleiding is een rapport van eerder dit jaar waaruit blijkt dat de gevolgen van Q-koorts op de langere termijn veel schadelijker kunnen zijn dan gedacht. De provincie wil dat alle risicogroepen actief worden benaderd.

Onjuiste diagnose

Nu krijgen mensen te vaak een onjuiste diagnose en gaan er nog steeds mensen dood aan de ziekte. 'We mogen verwachten dat er in het belang van de volksgezondheid maatregelen worden genomen door het opsporen en benaderen van risicogroepen die chronische Q-koorts kunnen hebben', stelt de provincie.

Q-koortsepidemie

De Q-koortsepidemie woedde van 2007 tot 2010. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen, eerst in Brabant en later over het hele land. Ondanks dat de epidemie over is, vallen er dus nog altijd slachtoffers. De doodsoorzaak is niet altijd duidelijk omdat artsen de ziekte moeilijk herkennen.

Bron: ANP