Ombudsman onderzoekt lessen uit Q-koorts
De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen gaat onderzoeken welke lessen de overheid heeft getrokken uit de aanpak van de Q-koorts. Indertijd zijn veel mensen besmet geraakt, omdat de overheid lang wachtte met het informeren over de risico's van de ziekte.
De ombudsman kijkt onder meer naar aanpassingen in het beleid of regelgeving van de ministeries van Economische Zaken en Volksgezond, Welzijn en Sport (VWS) om besmetting van mensen in de toekomst te voorkomen. Het onderzoek van de ombudsman is vermoedelijk eind dit jaar klaar.
Besmetting door dieren
Q-koorts bestaat nog steeds en mensen kunnen nog altijd door dieren worden besmet. Door juridische procedures zijn de verhoudingen tussen slachtoffers van de ziekte en de overheid verhard.
Geen excuses
Vier jaar geleden was er ook al een onderzoek van de Nationale ombudsman naar Q-koorts. De toenmalige ombudsman Alex Brenninkmeijer deed toen een aantal aanbevelingen. Een deel daarvan is nooit opgevolgd. Zo heeft de overheid nooit excuses aangeboden of slachtoffers financieel gecompenseerd.
De Stichting Q-support heeft van het ministerie van VWS 10 miljoen euro gekregen om vijf jaar lang patiënten te begeleiden en te adviseren en om onderzoek naar de ziekte op te zetten.
Bron: ANP