Stichting ontvangt veel Q-koortspatiënten

Binnen een half jaar hebben zich bij de stichting Q-support meer chronische Q-koortspatiënten gemeld dan werd verwacht. Tot dusver meldden zich 148 patiënten uit Brabant, Limburg en Gelderland, schrijft de stichting in het eerste voortgangsverslag dat is aangeboden aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Q-support adviseert en begeleidt patiënten. De stichting werd vorig jaar opgericht na een heftige politieke discussie.

Behoefte aan dienstverlening


Behoefte aan dienstverlening

De stichting constateert dat behoefte bestaat aan de dienstverlening. 'Patiënten met chronische Q-koorts hebben lang moeten wachten voor ze met hun verhaal ergens terecht konden. Na de epidemie heeft het nog geruime tijd geduurd voordat een serieus luisterend oor werd verschaft. De komst van Q-support wordt verwelkomd door patiënten', staat in het verslag dat Q-support woensdag publiceerde.

Interviews met de eerste patiënten bevestigen dat ze nog steeds erg boos zijn over het falende optreden van de nationale overheid bij de bestrijding van de Q-koortsepidemie. Er is bovendien unaniem wrevel over de lange tijd die verstreek tot de oprichting van Q-support. De patiënten stuiten op veel onbegrip bij zorginstanties, verzekeraars en bij uitkeringsinstantie UWV en dat had voorkomen kunnen worden, menen ze.

1100 patiënten


1100 patiënten

De totale doelgroep van Q-support is geschat op 1100 patiënten. Het gaat om patiënten met chronische Q-koorts en mensen met chronische vermoeidheidsklachten of concentratieproblemen na een Q-koortsbesmetting.

De stichting kreeg in totaal 10 miljoen euro. Een deel wordt gebruikt voor onderzoek naar verbetering van de diagnostiek en behandeling. Onderzoekers kunnen plannen indienen. De eerste bijdrage was voor onderzoek van Radboudumc naar de beste behandeling van vermoeidheid na Q-koorts.

Bron: ANP