Onduidelijke rekening blokverwarming

Als je woning centraal wordt verwarmd, zoals in een flatgebouw, dan krijgt elke bewoner een aparte rekening voor deze zogeheten blokverwarming. Dit levert onbegrijpelijke rekeningen op. Waar is deze rekening op gebaseerd? Wat kun je als consument doen? En gaat de Warmtewet hier verandering in brengen?

Bewoners van de flats aan de Frits Zernikestraat in Hengelo krijgen wel erg hoge jaarafrekeningen voor hun blokverwarming. Honderden euro’s moeten ze bijbetalen. De bewoners gaan verhaal halen. Het verhaal dat ze te horen krijgen is echter net zo onduidelijk als de rekeningen zelf.

In 2009 besteedde Radar al aandacht aan blokverwarming. Anno 2015 is de collectieve verwarming voor veel consumenten nog steeds een ondoorzichtig systeem.

Verdampingsmeters

Blokverwarming is vaak te vinden in appartementen en flats. De verwarming wordt collectief aangestuurd vanuit een centraal verwarmingspunt en individueel omgeslagen. Hoeveel een enkel huishouden gebruikt, wordt gemeten met een verdampingsmeter of een elektronische of radiografische radiatorwarmtemeter op de verwarming. Maar verdampingsmeters mogen conform de nieuwe warmtewet niet meer worden gebruikt.

Warmtewet

Sinds 1 januari 2014 is de Warmtewet van kracht gegaan. De Warmtewet moet duidelijkheid gaan creëren over de afspraken tussen de consument en de warmteleverancier en gaan zorgen voor meet transparantie in kosten en verbruik. Maar waarschijnlijk gaat het nog wel even duren voordat de consument hier iets van merkt. De Warmtewet wordt namelijk nog aangepast.  Het laatste woord is er nog niet over gezegd.

Overzicht

Een totaaloverzicht over de nieuwe Warmtewet is te vinden op de website van de ConsuWijzer.

Lees ook de aanvullende informatie van energie- en milieudeskundige Teus van Eck.