Ongewenst Oddie.nl-abonnement? 'Betaal niet!'

oddie.nl-780.jpg

'Betaal niet voor een ongewenst Oddie-abonnement!', waarschuwt de Consumentenbond. Het bedrijf accepteert geen annuleringen en eist ten onrechte betalingen.

'Van het bedrijf Oddie krijg ik een betalingsherinnering in mijn mail. Aangezien het me niets zegt vraag ik om factuur of om welke producten het gaat. De reactie is dat ik telefonisch een aankoop van cashbacksysteem heb gehad en ik nu moet betalen.' Dat stuurt Anouk ons via de Radarapp.

Wat is Oddie.nl?

Oddie.nl biedt telefonische abonnementen aan waarmee je kortingen op bepaalde aankopen kunt krijgen. 'Voor een eenjarige deelname betaalt u een éénmalige bijdrage van 99 euro' staat te lezen op de site van het bedrijf. En: 'Upload uw bon, U ontvangt minimaal 2,5% en maximaal 15% van uw aankoopbedrag terug.'

Waarover wordt geklaagd?

De Consumentenbond krijgt meldingen van mensen die niet goed begrepen hebben wat de dienst inhield, of die de welkomstmail met meer informatie nooit ontvangen hebben. Als zij vervolgens proberen het abonnement te annuleren, kan dit volgens Oddie.nl niet.

Moet ik betalen?

Betaal in geen geval, óók niet onder druk, waarschuwt de consumentenorganisatie.

De overeenkomsten zijn ongeldig, schrijft Consumentenbond. Oddie.nl heeft namelijk geen handtekening van de consument, en dat is bij telefonische verkoop van een dienst wettelijk verplicht.

Oddie.nl beweert dat een handtekening niet nodig is, omdat er sprake zou zijn van een gemengde

Wat kan ik nog wél doen?

overeenkomst. Het bedrijf levert klanten namelijk ook na betaling een product, een usb-stick. Bij een gemengde overeenkomst geldt een bedenktijd van twee weken, die ingaat na ontvangst van het product (de usb-stick).

De Consumentenbond stelt overigens dat er geen sprake is van een gemengde overeenkomst, omdat de usb-stick ondergeschikt is aan de cashbackdienst. Een handtekening is dan dus nodig.

Wat kan ik wél doen?

Bron: Consumentenbond