background branding

Online dating: waar heb je de minste privacyzorgen en nepaccounts?

online-dating-28-11-2019.jpg

Welke datingsites of -apps zijn het meest populair en waar maken gebruikers zich het minste zorgen om hun privacy? Waar komen gebruikers het vaakst een nepaccount tegen en hoeveel geld spenderen ze aan online daten? Radar hield een enquête onder bijna 8.000 respondenten.

De populairste datingsite onder de deelnemers van deze enquête is Lexa, door bijna veertig procent van de kandidaten gebruikt, gevolgd door Relatieplanet waarvan 33 procent van de deelnemers gebruik maakt(e). Daarna komt 50plusmatch met 23 procent van de deelnemers, Tinder met 22 procent, Badoo met 19 procent en ten slotte Parship (18%) en e-Matching (16%).

Er zijn nog veel meer spelers op de markt. Om er een paar te noemen die door 5 tot 8 procent van de deelnemers werd aangevinkt: Knuz, Paiq, Happn, Ourtime, SeniorenGeluk, Pepper en Second Love. In de open antwoorden werden Twoo en Match4me veel genoemd. Waar we websites met elkaar vergelijken, noemen we alleen de online datingservices met de meeste gebruikers binnen de onderzoeksgroep, waarover dus de meeste ervaringen zijn gedeeld. 

Nepaccounts

Bijna 40 procent van de respondenten zegt zeker te weten eens een nepaccount tegengekomen te zijn tijdens het online daten, en nog eens bijna 30 procent heeft sterke vermoedens. Het leeuwendeel van die nepaccounts zou aangemaakt zijn door gebruikers die zich als een ander voordoen. Een derde geeft aan (ook) wel eens een nepaccount gezien te hebben die vermoedelijk gemaakt is door de datingsite zelf. De gebruikers van Badoo en Tinder geven het vaakst aan nepaccounts te zien. 

Deelnemers zeggen te weten dat het nepaccounts betrof omdat ze meerdere profielen tegenkwamen met dezelfde foto maar verschillende namen. Sommigen hadden het gevoel tegen een chatrobot te praten, of zagen profielen die te mooi om waar te zijn leken. Enkelen geven aan zelf ook een nepaccount te hebben, onder een valse naam en met een foto van bijvoorbeeld een bloem, om hun persoonsgegevens te beschermen.

Lees: Bedrijf achter Tinder aangeklaagd voor nepaccounts in e-mails

Hoe veilig zijn mijn gegevens?

Over privacyzorgen zijn de deelnemers van de enquête erg verdeeld: exact de helft geeft aan zich zo nu en dan zorgen te maken om de bescherming van zijn of haar persoonsgegevens. De andere helft maakt zich er geen zorgen over. Van de gebruikers van Badoo (66%), Tinder (59%) en Lexa (55%) maken meer mensen zich wel dan geen zorgen. 

Enkele deelnemers melden dat zij na inschrijving bij een datingsite plotseling reclame en e-mail van andere datingsites kregen. Dat roept bij hen vragen op: ze zijn onzeker over wat er met hun gegevens gebeurt en welke informatie de datingsite of -app bewaart. Anderen geven aan dat je zelf in de hand hebt welke gegevens je invult en dat het je eigen verantwoordelijkheid is.

Radar Radio besteedde eerder aandacht aan de privacy van de gebruikers van e-Matching. Luister het fragment via deze link terug.

Waarom online daten?

Driekwart van alle deelnemers aan het onderzoek heeft zich bij een datingsite ingeschreven vanwege de zoektocht naar een serieuze relatie. Ruim een derde is (ook) op zoek naar een vriendschap of maatje, 29 procent naar een leuke date en 14 procent naar een seksueel contact. Anderen zijn op zoek naar bijvoorbeeld een dans- of wandelpartner of zijn gewoon nieuwsgierig wat er op een datingsite te vinden is. Een enkeling staat ingeschreven omdat een kennis of vriend(in) het account aanmaakte.

Van de gebruikers van Relatieplanet, e-Matching, Lexa en Parship geeft ruim 80 procent van de deelnemers aan op zoek te zijn naar een serieuze relatie. Op Tinder zoekt bijna de helft voornamelijk naar een leuke date en bij 50plusmatch en Badoo geeft meer dan 40 procent aan op zoek te zijn naar een vriendschap.

Niet iedereen heeft daadwerkelijk gevonden waar hij of zij naar op zoek was. Gemiddeld geeft 37 procent aan van wel, 31 procent deels en 32 procent helemaal niet. Relatieplanet scoort hierin het hoogst: 47 procent van de gebruikers geeft aan dat de website in het doel heeft voorzien. Op Tinder bereikten gebruikers het minst vaak (22%) hun doel.

Hoeveel geld heb je over voor een date?

De grootste groep respondenten (43%) geeft aan niet te betalen voor hun profiel. Krap een kwart spendeert maandelijks minder dan een tientje, nog eens 28 procent betaalt tussen de tien en dertig euro per maand. 

Tinder en Badoo gebruiken de meeste respondenten gratis, respectievelijk 83 en 77 procent. Bij de andere sites investeren de meeste gebruikers wel geld, bij Lexa en Parship zijn de betalende groepen het grootst: bij Lexa geeft 78 procent gemiddeld tot dertig euro per maand uit aan de zoektocht naar de liefde. Bij Parship geeft bijna een kwart meer dan 30 euro uit per maand.

Of de websites en apps het geld daadwerkelijk waard zijn, daarover verschillen de meningen. De eensgezindheid is het grootst onder de gebruikers van Badoo en Tinder: van wie voor de dienst heeft betaald, vindt van de Badoo-gebruikers 87 procent en van de Tindergebruikers 79 procent dit het geld niet waard. Ook bij Lexa en Parship vindt een meerderheid de dienst het geld niet waard. De gebruikers van 50plusmatch, Relatieplanet en e-Matching verschillen het meest van mening: de helft vindt de sites het geld waard, de andere helft vindt van niet.

Contact met een datingplatform

Het beëindigen van je account is volgens de deelnemers het eenvoudigst bij e-Matching en Relatieplanet, bij beide websites geeft tweederde van de deelnemers aan dat het ze vrij makkelijk afging. Bij Badoo en Lexa geven in verhouding de meeste deelnemers aan dat het ingewikkeld was om het account te beëindigen. 

Ruim de helft van de deelnemers heeft wel eens contact opgenomen met de klantenservice. Daarover zijn ze over het algemeen niet echt positief. De leden van e-Matching zijn het meest tevreden over het contact met de website, gevolgd door 50plusmatch. Veel deelnemers geven aan dat het bij alle datingsites over het algemeen lang duurt voor dat klachten behandeld worden, er niets wordt gedaan met het melden van nepaccounts en dat veel websites geen telefoonnummer hebben. Wel zijn deelnemers tevreden over de chatfuncties en de beleefdheid van klantenservicemedewerkers.

Daten terwijl je al een relatie hebt

Ruim de helft van de deelnemers (55%) spreekt zich negatief uit over websites die gericht zijn op mensen die al een relatie hebben, zoals Second Love en Victoria Milan. Slechts vier procent staat er positief tegenover. Sommigen geven aan het juist prettig te vinden dat zulke sites bestaan, omdat op andere datingsites dan juist singles te vinden zijn. Anderen vinden het geen probleem, zolang maar duidelijk aangegeven wordt dat deelnemers al in een relatie zijn. Enkelen geven aan soortgelijke websites prima te vinden, maar er hoeft volgens hen geen reclame voor gemaakt te worden.

Een open relatie is oké, maar vreemdgaan niet
Deelnemer aan onderzoek over sites als Second Love

Aan- en afraders

Aan alle deelnemers van het onderzoek vroegen we welke online datingdiensten zij aan- of juist af zouden raden. Of ze de website zelf gebruiken, is daarin niet meegenomen. Opvallend is dat 211 deelnemers de website Second Love afraden, terwijl slechts 139 personen aangeven er ooit een profiel gemaakt te hebben.

De meeste respondenten raden geen enkele site aan of af. Verder zijn deelnemers het meest enthousiast over Relatieplanet en Lexa, beide sites worden door 12 procent van de respondenten aangeraden, 50plusmatch staat met 11 procent op de derde plek. Badoo, Tinder en Lexa worden het vaakst afgeraden, door ongeveer tien procent van de deelnemers.

Over het onderzoek naar online dating

Het onderzoek werd tussen 8 en 28 november 2019 ingevuld door 7.790 mensen, grotendeels lid van het Radar Testpanel. Deze groep, verspreid over heel het land, wordt maandelijks uitgenodigd voor zo’n twee onderzoeken naar consumentenzaken. Wil jij ook je ervaring en mening laten meetellen? Meld je (gratis) aan via deze vragenlijst