background branding

Online geneesmiddelen kopen? Voorkom dat je nepmedicijnen in huis haalt

20221124_medicijnenonline.png

Boodschappen, kleding of elektronica: met een klik op de muis hoef je niet meer naar een fysieke winkel. Én ook degene die een ritje naar de apotheek of dokterspost liever overslaat, kan tegenwoordig zijn of haar medicijnen online bestellen bij een webshop. Maar is dat wel betrouwbaar of speel je met je gezondheid?

Erectiepillen, afslankmiddelen, antidepressiva of slaapmiddelen: dit is slechts een greep uit wat er online te koop staat. Maar wat haal je in huis? Het gebruik van vervalste medicijnen kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Als je onbewust bij een illegale webshop bestelt, kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de 'medicijnen' anders zijn samengesteld. Er kunnen andere hulpstoffen in zitten - of zelfs afvalstoffen. En hoe zijn de medicijnen eigenlijk bewaard? Een dubbele check is in dit geval geen overbodige luxe. In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Alleen behandelend arts schrijft recept uit

Zonder doktersvoorschrift medicijnen gebruiken kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo kunnen bijvoorbeeld niet alle geneesmiddelen door elkaar gebruikt worden en kan je te maken krijgen met ernstige bijwerkingen. Daarom mag in Nederland alleen jouw behandelend arts een recept uitschrijven.

Een betrouwbare aanbieder vraagt om een doktersrecept

Bestel je op een website een receptmedicijn, maar vraagt de aanbieder niet naar het voorgeschreven recept? Dan bestel je vermoedelijk nepmedicijnen.

Check: aanbiederslijst online medicijnen

Gelukkig zijn er duidelijke Europese regels omtrent de online verkoop van medicijnen. Websites die medicijnen te koop aanbieden, moeten aangemeld zijn en vermeld staan op de lijst Aanbieders Medicijnen. Staat de site waarbij je wil bestellen hier niet op vermeld? Koop de medicijnen dan ergens anders.

Europees logo verplicht

Legale aanbieders van medicijnen moeten ook het Europese logo op hun site plaatsen. Let op: ook dit logo kan illegaal worden gebruikt. Een betrouwbare site plaats het logo in combinatie met een link. Zodra je dan op het logo klikt, kom je terecht op de bovengenoemde lijst van aanbieders.

20221124europeeslogo.png
Een betrouwbare site plaats dit logo in combinatie met een link naar de aanbiederslijst

Medicijnen zonder recept

Medicijnen waar geen recept voor nodig is - zoals neussprays of hooikoortstabletten - kan je eenvoudig aanschaffen bij jouw supermarkt, drogisterij of apotheek. Online staat niet altijd een volledige bijsluiter van het geneesmiddel. Besluit je dergelijke medicijnen online te kopen? Lees dan bij ontvangst altijd de bijsluiter of raadpleeg een arts.

Vervalste medicijnen op Marktplaats

Niet alleen is het aanbod van online aanbieders groot, ook op Marktplaats staan advertenties voor medicijnen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakte vorige week samen met Marktplaats bekend deze illegale handel te gaan aanpakken. Zie je een dergelijke advertentie voorbij komen? Wees gewaarschuwd! Het is namelijk onduidelijk waar de medicijnen vandaan komen, hoe ze zijn samengesteld en hoe ze zijn bewaard. Gebruik bovenstaande tips en bestel je medicijnen bij een betrouwbare webshop of apotheek. 

Bronnen: IGJ, Consumentenbond, Rijksoverheid (CIBG)