Online skimming bij 250 webwinkels: wat moet je doen?

250-webshops-skimming-780.jpg

Bij ten minste 250 Nederlandse webwinkels zijn creditcardgegevens van gebruikers ontfutseld. Hoe weet je of jouw gegevens op straat liggen, en wat kun je doen? Radar zocht het uit.

Beveiligingsonderzoeker Willem de Groot publiceerde een lijst met geïnfecteerde webwinkels. Het gaat in Nederland om ongeveer 250 sites, maar wereldwijd zijn er duizenden webwinkels slachtoffer.

Licentie intrekken

Webshops moeten volgens De Groot de software regelmatig updaten om dergelijke lekken te voorkomen. De Groot stelt dat grote bedrijven als Visa en Mastercard de licentie zouden moeten intrekken van winkeliers die de beveiliging niet op orde hebben.

Iets gekocht bij een geïnfecteerde webwinkel?

Heb je bij een webwinkel op de lijst een bestelling gedaan? De Groot laat aan Radar weten dat het belangrijk is om je bankafschriften goed in de gaten te houden. Zie je een vreemde transactie? Neem dan contact op met je bank.

Moet de webwinkel jou op de hoogte brengen?

De Autoriteit Persoonsgegevens kan niet op dit specifieke datalek ingaan. In het algemeen geldt wel dat webshop-eigenaren verplicht zijn gebruikers te informeren wanneer de mogelijkheid bestaat dat financiële gegevens zijn gelekt.

Bron: Willem de Groot / Emerce / Betaalvereniging Nederland / Autoriteit Persoonsgegevens