Zes tips voor online shoppen met je creditcard

We kopen steeds meer online. Een jurkje, een paar sneakers, maar ook dure fotocamera’s en zelfs laptops. Helaas krijg je niet altijd wat je bestelt. Vooral bij buitenlandse, vaak Chinese, webshops gaat er nog weleens wat mis. Daarom kun je online aankopen het beste met je creditcard doen.

Dan kun je je beroepen op de aflevergarantie, waardoor je je geld terug krijgt, als je pakketje niet geleverd wordt. Ook zijn vrijwel al je aankopen standaard tot 180 dagen verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging*. Maar waar moet je op letten als je online betaalt met je creditcard? Lees hieronder zes tips.

 

Check de betaalmogelijkheden

Als je online bestelt, bekijk dan vooraf of er creditcards worden geaccepteerd in de webshop. Het kan zijn dat deze betaalmogelijkheid op de homepage vermeld wordt, maar dat als je gaat uitchecken je niet de mogelijkheid krijgt om met je creditcard te betalen. Dat kan duiden op een frauduleuze website. Breek de bestelling dan af.

 

Zorg voor een uitgebreide productomschrijving

Je hebt een prachtige gouden ring gekocht via internet, maar na een test bij de juwelier blijkt de ring helemaal niet vierentwintig karaats te zijn, terwijl hij wel als zodanig werd verkocht. In dit geval kun je een betwisting indienen. Voorwaarde is dan wel dat op je aankoopbewijs staat dat de ring vierentwintig karaats goud is. Vraag dus altijd om een uitgebreide productomschrijving of bestel niet als je twijfelt.

Controleer voor betaling of de URL begint met ‘https’

'Https' is een afkorting van HyperText Transfer Protocol Secure. Dit betekent dat alle gegevens die je invult op een website versleuteld worden. Daardoor is het voor een buitenstaander, bijvoorbeeld een fraudeur, onmogelijk om de verstuurde gegevens te achterhalen. Wel zo fijn als je je creditcardgegevens in moet vullen.

Wees alert op niet werkende links en spelfouten

Malafide webshops staan vaak vol met spelfouten en niet werkende links. Dit kun je gemakkelijk controleren door de teksten op de pagina te lezen en te beoordelen of je te maken hebt met een professionele partij. Maar let op: fraudeurs worden steeds beter in het maken van professioneel lijkende websites. Correct taalgebruik en werkende links betekenen dus niet automatisch een veilige website. Wees je hiervan bewust.

 

Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook zo

Het is natuurlijk te gek als je die supercoole sneakers voor een spotprijs op de kop kan tikken in China, maar staar je niet blind. Een verkoopprijs die te veel afwijkt van de prijs op andere websites duidt vaak op fraude. Sta je op het punt een online aankoop te doen? Kijk dan altijd even op andere sites om de prijs te vergelijken. Wijkt de verkoopprijs veel af? Denk dan twee keer na voor je een aankoop doet.

 

Check het retourbeleid en de contactgegevens

Degelijke online webwinkels verlenen meestal goede service als het gaat om het retourneren van gekochte spullen. Dit kun je makkelijk controleren door in de algemene voorwaarden of in het retourbeleid te kijken. Daarnaast moet de identiteit van de ondernemer altijd omschreven staan in de algemene voorwaarden. Vaak vind je deze onderaan de website.

 Note: Check altijd de voorwaarden van je eigen creditcard, de voorwaarden van creditcards die niet door ICS worden uitgegeven kunnen anders zijn.

 * Laptops en tablets zijn tot € 750 verzekerd.

Bron: icscards.nl