Onterecht extra kosten gerekend bij overstappen station

ns_poortjes_800x628.jpg

Reis jij regelmatig met de trein, en moet je bij het overstappen door de in- en uitcheckpoortjes op het station? Controleer dan of jij niet onterecht 2,20 euro betaalt voor deze overstap.

Het tussentijdse in- en uitchecken kan in drie gevallen zorgen voor extra kosten:

1. Overstappen in dezelfde tariefzone

Treinreizigers die op station Hilversum overstappen tussen spoor 1 en een ander perron, moeten de gesloten poortjes door. Dit in- en uitchecken tijdens de reis kan onterecht extra geld kosten wanneer Hilversum Media Park of Sportpark het eindstation is. Deze stations vallen namelijk in dezelfde tariefzone: het zou dus niks extra's mogen kosten.

2. Inchecken met kortingsabonnement voor spits

2. Bovendien hebben reizigers die voor de spits inchecken met een kortingsabonnement en tijdens de spits moeten overstappen met het probleem te maken.

3. Storing op het spoor

Ook als er een storing op het spoornet is kan het zijn dat reizigers voor extra kosten komen te staan omdat zij via Hilversum moeten reizen en bij een overstap opnieuw door de poortjes moeten.

Andere stations

Ook op andere stations waar reizigers bij het overstappen poortjes passeren kan het zijn dat de 2,20 onterecht in rekening wordt gebracht. Dit komt bijvoorbeeld voor op Amsterdam Muiderpoort.

Wat kun je doen?

Reizigers moeten zich zelf melden bij NS om het te veel betaalde geld terug te krijgen. NS schat dat er dagelijks zo'n 50 mensen gedupeerd zijn door de situatie. Rover heeft NS verzocht om de poortjes weer open te zetten, maar NS laat weten dat het weren van zwartrijders prioriteit heeft.

Het sluiten van de poortjes levert meer problemen op, blijkt uit de reacties die onder het artikel op de site van Rover worden geplaatst. J.H.Haan schrijft: 'Het probleem doet zich niet alleen voor in Hilversum, maar ook wanneer ik een reis wil onderbreken.Met een papieren kaartje kon dat onbeperkt voor hetzelfde geld.Maar met de OV Chip moet je uitchecken en weer inchecken voor het volgende traject. Waarbij weer het "starttarief" wordt berekend.'

Bron: Rover