Ontgooglen: zo verwijder je jezelf uit de zoekresultaten van Google

ontgooglen-verwijder-van-google-171124.jpg

Wat kun je doen als je een vervelend zoekresultaat in Google over jou tegenkomt? En hoe verwijder je zoekresultaten waarin jouw telefoonnummer of bankrekeningnummer staan? Dit verwijderen wordt ook wel ontgooglen of ontgoogelen genoemd. In dit artikel leggen we uit hoe je ongewenste zoekresultaten over jezelf kunt verwijderen.

In 2014 heeft het Europees Hof besloten dat Europese burgers het recht hebben om vergeten te worden op internet. Door deze uitspraak is het voor zoekmachines verplicht dat mensen een verzoek kunnen indienen om zoekresultaten te verwijderen waarin je naam voorkomt.

Als een zoekresultaat wordt verwijderd, betekent dit niet dat deze informatie ook van het internet wordt verwijderd. Daarom is het verstandiger om de website waar de informatie op staat te benaderen met het verzoek om de informatie over jou te verwijderen.

Forum of blog

Als je een bericht over jezelf op een forum of blog wilt verwijderen, neem dan contact op met de website waarop dit bericht staat. Indien je zelf in het verleden een bericht hebt geplaatst, probeer dan eerst zelf het bericht te verwijderen.

Als je een reactie op Radar of een bericht op het Radar Forum wilt laten verwijderen kun je dit laten weten via het contactformulier op onze website. Geef hierbij altijd duidelijk aan waarom bepaalde informatie verwijderd moet worden, zodat de internetredactie goed kan bepalen of informatie wel of niet moet worden verwijderd.

Sociale media

Op de websites van sociale media kun je aangeven welke informatie wordt gedeeld met zoekmachines.

Facebook

Je kunt bij Facebook je profiel uit Google houden via de privacyinstellingen:

  1. Ga op Facebook naar Instellingen
  2. Ga naar het tabblad Privacy
  3. Vink bij 'Wil je dat zoekmachines buiten Facebook doorverwijzen naar je profiel?' het vakje uit bij 'Toestaan dat zoekmachines buiten Facebook doorverwijzen naar je profiel'

LinkedIn

Bij LinkedIn wordt de informatie die je in je openbare profiel hebt staan ook getoond in zoekmachines. Je kunt deze informatie bewerken door naar de pagina 'Openbaar profiel bewerken' te gaan.

Google verzoeken een zoekresultaat te verwijderen

Je hebt dus ook de optie om rechtstreeks bij Google een verzoek te doen om een zoekresultaat te verwijderen. Het indienen van zo'n verzoek zorgt er niet voor dat de informatie ook daadwerkelijk van het internet wordt verwijderd.

Je kunt een verzoek aan Google versturen via dit formulier. Je moet hier onder andere je naam, e-mailadres en de link(s) invullen van de zoekresultaten die moeten worden verwijderd. Je dient ook een kopie van je identiteitsbewijs mee te sturen.

Het invullen van een verzoek betekent niet dat het zoekresultaat ook daadwerkelijk wordt verwijderd. Meer dan de helft van de verzoeken wordt afgewezen. Ook als je verzoek wordt goedgekeurd is het niet onvindbaar voor alle gebruikers. De uitspraak van het Europese Hof is alleen gericht op Europese gebruikers en zoekresultaten op Europees grondgebied. Dat betekent dat Google alleen in Europa de webpagina niet meer toont in de zoekresultaten.