4 vragen over het vergeet-me-verzoek via Google

google_verwijder_800_01.jpg

Heb jij jezelf weleens opgezocht op Google? Misschien ben je niet tevreden met de resultaten, en wil je ze laten verwijderen. Je kunt een vergeet-me-verzoek indienen. Hoe werkt dat precies, en hoe groot is de kans dat je verzoek wordt gehonoreerd?

Het Europees Hof heeft in mei 2014 bepaald dat mensen het recht hebben om vergeten te worden op internet. Tot nu toe hebben ruim 20.000 Nederlanders zo'n vergeet-me-verzoek gedaan.

1. Ik wil zo'n vergeet-me-verzoek indienen. Hoe werkt dat precies?

Wil je dat Google een (of meer) zoekresultaat (zoekresultaten) verwijdert? Vul dan dit formulier in. Je moet hier onder meer je naam, e-mailadres en de link(s) invullen van de te verwijderen resultaten. Google vraagt je ook een kopie van een identiteitsbewijs toe te voegen.

Let op: Voor je een verwijderverzoek indient, kun je het beste eerst contact opnemen met de beheerder van de website waar jouw gegevens te vinden zijn. 

2. Hoe groot is de kans dat mijn verzoek wordt gehonoreerd?

Niet aan ieder verzoek wordt gehoor gegeven, van alle aanvragen wordt iets meer dan de helft (58%) afgewezen. Google zegt een afweging te maken tussen het persoonlijke en publieke belang. Gaat het om oude informatie over je privéleven? Is het van openbaar belang dat de informatie beschikbaar blijft, omdat het bijvoorbeeld gaat om financiële oplichting, wangedrag of strafrechtelijke veroordelingen?

3. Mijn verzoek is ingewilligd. Is de link helemaal verdwenen?

Nee. De uitspraak van het Europees Hof betreft Europese gebruikers en zoekresultaten op Europees grondgebied. Dat betekent dat Google alleen in Europa de webpagina niet meer indexeert (indexeren is het opnemen van een webpagina in de database van Google).

4. Hoe krijg ik dan iets echt weg?

Je zult dan contact op moeten nemen met de beheerder van de website. Je moet dus de primaire bron vragen om de content te verwijderen.

Bron: NOS / NRC