Oogfonds waarschuwt voor oogletsel door vuurwerk

vuurwerk-kind.jpg

De afgelopen acht jaar hebben 1929 mensen oogletsel opgelopen door vuurwerk en gemiddeld komen er per jaar zo'n tweehonderd bij. Het Oogfonds hoopt dat dit jaar niet het 2000e slachtoffer valt.

Het Oogfonds baseert de cijfers op gegevens van het Oogheelkundig Gezelschap. Daaruit blijkt dat een kwart van alle vuurwerkslachtoffers gewond raakt aan de ogen. De helft daarvan steekt zelf geen vuurwerk af en meer dan de helft ervan is minderjarig. 'In acht jaar hebben we 65 geamputeerde ogen meegemaakt, bedenk eens wat dat voor ellende veroorzaakt in je leven', zegt een woordvoerster van het fonds.

Vuurwerkbrillen

Om meer letsel te voorkomen, verzendt de stichting vuurwerkbrillen tegen kostprijs en doet ze daar een gratis kindervuurwerkbril bij. Ook het fonds heeft de indruk dat de brillen steeds vaker worden gebruikt. Zo verstrekken scholen ze vaak gratis. Verder lijkt het erop dat er - sinds een algeheel verbod - inderdaad steeds minder babypijltjes en romeinse kaarsen worden gebruikt. Omdat je daarmee kon gooien, veroorzaakte dat vuurwerk ook veel letsel.

Bron: ANP