background branding

Ook Amnesty wil referendum over aftapwet

amnesty0906.jpg

Amnesty International steunt het initiatief voor een raadgevend referendum over de nieuwe Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Die wet, opent de deur naar ongekende massasurveillance', maakte de mensenrechtenorganisatie dinsdag bekend. De privacy, vrijheid van gedachten en de vrije meningsuiting van burgers worden hierdoor aangetast, stelt Amnesty.

De nieuwe wet geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers.

Wanneer voor 16 oktober 2017 minimaal 300.000 mensen de aanvraag tekenen, kunnen alle Nederlanders zich in een raadgevend referendum uitspreken over de wet.

Gevaar

Volgens Amnesty 'sluit de wet niet uit dat informatie wordt gedeeld met repressieve regimes'. Het gevaar bestaat dat internationale samenwerking met buitenlandse geheime diensten leidt tot schending van mensenrechten. 'Het werk en leven van activisten, journalisten en oppositieleden kan zodoende door het handelen van Nederland in gevaar komen.'

Bron: ANP