Tweede Kamer voor 'aftapwet'

internetaftappen87.jpg

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer staat achter de zogeheten 'aftapwet', waarmee inlichtingendiensten uitgebreidere toegang tot informatie via de kabel moeten krijgen. Dat blijkt dinsdag uit een rondgang door het ANP. De Kamer debatteert woensdag over het voorstel.

Regeringspartij VVD en het CDA staan ronduit achter het plan. Mustafa Amhaouch (CDA) noemt het hoog tijd dat de wet er komt. Hij wil wel dat afgetapte gegevens in Nederland zelf worden bewaard.

Reacties van Kamerleden

Regeringspartij PvdA is iets kritischer maar noemt het wetsvoorstel 'in de kern goed'. 'Wij vinden dat de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) een goede balans geeft tussen veiligheid en privacybescherming', aldus PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Hij noemt het door de snelle technische ontwikkelingen 'noodzakelijk' dat de oude wet wordt herzien. Vooral om terrorisme of manipulatie door andere landen via internet te kunnen bestrijden.

Ook D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemt het 'logisch' dat er een wet komt waardoor de diensten ook op de kabel kunnen kijken. Maar hij vindt het voorstel nu nog te ruim geformuleerd om ermee in te kunnen stemmen. 'De diensten kunnen vrijwel alles verzamelen. Er is te veel ruimte voor een oneindige datahooiberg.' Verhoeven wil 'juist in het belang van de veiligheid' sterker toezicht vooraf en een kortere bewaartermijn voor afgetapte data.

De nieuwe wet maakt het mogelijk om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen. Volgens het kabinet is de wet nodig om de diensten AIVD en MIVD hun taken goed te kunnen laten uitvoeren.

Bron: ANP