Inlichtingendiensten wissen gegevens niet

inlichtingendiensten-gevevens-vernietigen26042017.jpg

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD bewaren structureel gegevens die ze eigenlijk zouden moeten vernietigen. Dat schrijft de Commissie Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in een dinsdag verschenen rapport.

De CTIVD nam alle hacks onder de loep die de diensten tussen 1 januari 2015 en 17 maart 2016 uitvoerden. De commissie concludeert dat AIVD en MIVD 'doorgaans weloverwogen te werk gaan', maar somt ook de manieren op waarop de inlichtingendiensten in strijd met de regels handelen.

Onrechtmatig handelen

Een daarvan is het niet-wissen van gegevens hoewel dit volgens de regels wel zou moeten. Daarnaast hanteren de diensten nog steeds geen bewaartermijnen voor gegevens die nog moeten worden geëvalueerd, hoewel hier eerder wel toezeggingen over zijn gedaan aan de Tweede Kamer. 'Hiermee handelen de diensten onrechtmatig', concludeert de commissie.

Geen toestemming vragen

De AIVD heeft daarnaast een aantal keer operaties uitgebreid zonder daar opnieuw toestemming voor te vragen. 'Een voorbeeld daarvan was een operatie waarbij op een toestemming voor het hacken van een laptop een daarvan losstaand internetaccount van hetzelfde target werd bijgeschreven', schrijft de commissie. Vaak werd na afloop door de minister wel toestemming gegeven voor de uitbreiding, maar dat gebeurde pas nadat de diensten al in hun doelwit waren binnengedrongen.

Bron: ANP

Meer over