background branding

AIVD wil WhatsApp kraken

whatsapp-aivd-17-780.jpg

De Nederlandse opsporings- en inlichtingendiensten zijn bezig toegang te krijgen tot versleutelde berichtendiensten als WhatsApp en Telegram.

'Het gaat moeizaam, maar we zeggen niet dat het ons niet lukt. Er zijn mogelijkheden', zegt Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, zaterdag in een interview met De Telegraaf.

'Privacy weegt minder zwaar'

Schoof beseft dat snuffelen in gecodeerde berichten gevoelig ligt. Maar hij vindt in dit geval privacy minder zwaar wegen dan nationale veiligheid.

Niet alleen de Nederlanders proberen in WhatsApp te komen. De Duitse inlichtingendienst besteedt 150 miljoen euro aan het hacken van encryptie.

Update 18 december: Privacywaakhond: 'WhatsApp kraken mag'

Privacywaakhond Privacy First is niet tegen het plan van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) om berichtenservices zoals WhatsApp en Telegram te kraken als de veiligheid in het geding is. Privacy First vindt het legitiem wanneer inlichtingendiensten berichten ontsleutelen als er mensenlevens op het spel staan. 'Dan zijn zaken als privacy even niet belangrijk', zegt directeur Vincent Böhre tegen De Telegraaf.

Maar ook bedrijven als WhatsApp en Telegram hebben een verantwoordelijkheid, zegt Böhre. 'Zij moeten de service zo inrichten dat individuele berichten gekraakt kunnen worden, zonder dat de berichten van iedereen op straat komen te liggen.' Hij benadrukt verder dat versleuteling van berichten erg belangrijk is.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf