WhatsApp verbetert beveiliging

whatsapp780.jpg

Kreeg jij deze week ook een vaag WhatsApp-berichtje over end-to-end encryptie in een chatgesprek? Afgelopen week voerde de chatdienst deze speciale techniek door. Daarmee beweert de chatdienst nu één van de veiligste apps ter wereld te zijn. Maar wat houdt dat precies in?

WhatsApp wordt door meer dan één miljard mensen gebruikt. Met de app kun je chatten, spraakberichten sturen en bellen via internet. Ook kun je foto’s en video’s verzenden. Al deze informatie is vanaf nu dusdanig beveiligd dat geen hacker of cybercrimineel er nog bij kan.

Versleutelen door encryptie

End-to-end-encryptie betekent dat informatie zo wordt versleuteld zodat deze alleen nog

te lezen is door de verzender en de ontvanger. Dat gebeurt op basis van een publieke sleutel en een privésleutel, waarvan iedere WhatsApp-gebruiker er één heeft. Doordat er een combinatie van die twee sleutels nodig is voordat een bericht, foto of video gedecodeerd wordt, kan niemand anders meekijken. Voorheen kon WhatsApp meelezen met je berichten en op verzoek van de autoriteiten informatie doorsturen.

Veiligheid versus privacy

De encryptie bezorgt veiligheidsdiensten de nodige kopzorgen. Want ook al zou er een gerechtelijk bevel worden uitgevaardigd, de WhatsApp-berichten blijven geheim. Een fijn idee voor de gemiddelde WhatsApp-gebruiker, maar minder fijn is dat ook criminelen en terroristen ongestoord kunnen communiceren via de chatdienst.

De in de Sovjet-Unie geboren bedenker van WhatsApp legt de prioriteit bij bescherming van privacy. In zijn weblog schrijft hij dat 'de wens privécommunicatie te beschermen behoort tot de belangrijkste beginselen van WhatsApp.'

Helemaal veilig?

Ondanks dat WhatsApp nu een veel veiliger communicatiemiddel is dan voorheen, is er toch nog een kans dat je berichten toch onderschept worden door cybercriminelen. Bijvoorbeeld wanneer je onbeveiligde back-ups maakt van je WhatsApp-gesprekken en deze automatisch opslaat in de Cloud. Via instellingen -> chats -> reservekopie kun je checken of je automatisch back-ups maakt.

Geen melding ontvangen?

Voor de encryptiebeveiliging heb je de nieuwste versie van WhatsApp nodig: Versienummer 2.16.1.  Je kunt controleren of je de nieuwst update hebt bij:

instellingen -> info en contact opnemen

Als je de laatste versie van WhatsApp hebt geïnstalleerd, gebeurt het decoderen automatisch. Je hoeft daar verder niets voor te doen. In groepsgesprekken krijgen leden met een verouderde versie van WhatsApp bericht dat hun gesprekken niet zijn vergrendeld. 

Bron: iCulture / Tweakers / PAPER