Ook Amsterdam wil al het vuurwerk voor consumenten verbieden

AmsterdamVuurwerk_14.02.2020.jpg

Na Rotterdam wordt Amsterdam waarschijnlijk de tweede grote stad van Nederland waar een algeheel vuurwerkverbod gaat gelden. Een meerderheid in de gemeenteraad wil een totaalverbod op het afsteken van consumentenvuurwerk nog voor de komende jaarwisseling. Alleen zogenoemd schertsvuurwerk, zoals sterretjes, mag dan nog worden afgestoken.

Een motie van de lokale Partij voor de Dieren (PvdD) werd gesteund door alle fracties, behalve Forum voor Democratie en het CDA.

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren van de PvdD spreekt van 'een historisch besluit. Hiermee voorkomen we overlast en milieuvervuiling en bereiken we meer veiligheid voor onze hulpverleners, betere luchtkwaliteit en besparen we veel dierenleed.' Een professionele vuurwerkshow met oud en nieuw zal het consumentenvuurwerk in de hoofdstad moeten gaan vervangen.

'Iedereen kan overal vuurwerk kopen'

Burgemeester Femke Halsema zei eerder te hopen dat er een landelijk verkoop- en distributieverbod van vuurwerk komt. Zolang dat er niet is, kan iedereen volgens haar overal vuurwerk kopen en ontstaan grote risico's voor politie en andere handhavers. Halsema riep de Amsterdamse raad vorige maand dan ook op om druk uit te oefenen op de Tweede Kamer om zo'n landelijk verbod te realiseren.

Het kabinet heeft voor de komende jaarwisseling wel al knalvuurwerk en vuurpijlen in de ban gedaan.

Bron: ANP