Ook een la vol oude mobieltjes en andere elektronica? Lever het in!
Wat doe je met je oude telefoons, tablets of laptops? 'Eindeloos bewaren', geeft de meerderheid aan. Terwijl recycling van al die schaarse grondstoffen hard nodig is. Wat zijn je opties?
Maar liefst 42 procent van ruim 1000 pollrespondenten geeft aan oude elektronische apparaten eindeloos te bewaren. Zonde, als je het aan inzamelingsorganisatie Wecycle vraagt: 'De grondstoffen die nodig zijn om mobiele telefoons, tablets en andere apparaten te maken, raken langzaam maar zeker op. Dat probleem is alleen maar op te lossen door afgedankte apparaten in te leveren, zodat daar weer nieuwe van gemaakt kunnen worden.' Lees ook: Genoeg goud in kapotte mobieltjes voor 15.000 trouwringen.
Ruim een derde van de pollrespondenten zegt oude elektronische apparaten in te leveren. Dat kan op meer punten dan de meeste mensen vermoeden. Zeker kleine apparaten (telefoons, tablets en laptops vallen hieronder) lever je gemakkelijk in: daarvoor kun je vaak gewoon terecht bij je supermarkt, drogist of een elektronicazaak. Gratis, zonder dat je een nieuw product hoeft aan te schaffen. Op de website van Wecycle kun je aan de hand van je postcode opzoeken waar je allemaal terecht kunt:Waar lever je je oude mobiel, tablet of laptop in?
Je mobiel inleveren voor goede doelen
Het behoort ook tot de mogelijkheden om je e-waste in te leveren voor een goed doel. Wecycle werkt bijvoorbeeld samen met sommige scholen en kinderboerderijen: je kunt kleine elektronische apparaten daar inleveren. In ruil voor de samenwerking ontvangen kinderboerderijen jaarlijks een sponsorbedrag, scholen ontvangen als beloning bijvoorbeeld een boekenpakket of camera.
Een andere organisatie die jou helpt een goed doel te vinden voor je oude mobieltjes (en cartridges) is Eeko. Op de site kun je een goed doel selecteren en kijken of daarvoor in jouw buurt een inzamelpunt is. Is dat niet het geval, dan kun je je mobiel ook in een envelop op tasje stoppen met daarop duidelijk 'jouw' goede doel vermeld. Je kunt het dan bij ieder willekeurig Eeko-inzamelpunt afgeven. Heb je 20 exemplaren of meer bij elkaar? Sommige organisaties komen je verzameling dan ophalen. Er zijn ook goede doelen waar je je mobieltje gewoon in een envelop naartoe kunt sturen, zoals deze inzamelingsactie voor Stichting Opkikker, of bekijk de lijst met goede doelen op recell.nl.
Hoeveel geld krijg je nog voor je oude elektronica?
Ongeveer 1 op de 10 pollrespondenten probeert oude apparaten eerst nog door te verkopen. Dit kan bijvoorbeeld via particuliere verkoopsites zoals Marktplaats, of via opkopers die in gebruikte producten handelen. Oude e-apparatuur is echter vaak niet veel meer waard. Lukt verkopen niet? Misschien kun je er een goede bekende blij mee maken, want ook dat is recycling.
Is repareren nog een optie?
Zo lang mogelijk met je telefoon, tablet of laptop doen, is ook goed voor het milieu. Bij dit soort apparaten is de productie van een nieuw exemplaar namelijk veel belastender dan het gebruik. Kijk daarom of reparatie een optie is wanneer het apparaat stuk is. Soms is het slechts een simpele ingreep: een nieuwe geheugenkaart of batterij bijvoorbeeld. Milieu Centraal raadt aan om ook bij je eerstvolgende 'ICT-aankoop' op te letten of onderdelen makkelijk te vervangen zijn.
Gooi je apparaten niet in de prullenbak
Wat je in geen geval moet doen, is je elektronica gewoon weggooien in de prullenbak. Daarmee gaan de schaarse grondstoffen waaruit je apparaten bestaan verloren. 4 procent zegt dat wel te doen. Nog eens 7 procent maakt zijn of haar apparaten eerst stuk: een manier om te voorkomen dat je gegevens op straat komen te liggen. Is dat slim of zijn er andere manieren om dit te voorkomen?Lees ook: Oude apparaten? Voorkom dat je gegevens op straat komen te liggen