Oude apparaten? Voorkom dat je gegevens op straat komen te liggen

oude-telefoons-tablets-laptops-inleveren-780.jpg

Telefoons, tablets, computers en laptops zijn veelal apparaten met een beperkte levensduur. Wanneer je ze afdankt, kun je ze weggooien of inleveren voor recycling. Dat laatste is het beste, maar wat je ook kiest, je wilt natuurlijk niet dat je gegevens op straat komen te liggen. Hoe voorkom je dat?

Je telefoon, tablet, computer of laptop staat vol met persoonlijke gegevens. Foto's, video's, berichtjes, e-mails, brieven, administratie, persoonlijke notities enzovoorts. Het is goed om je dat te realiseren wanneer je zo'n apparaat wegdoet.

Lees ook: Een la vol oude mobieltjes? Lever ze in!

Stuk maken of je gegevens wissen?

'Stuk maken is een optie', aldus beveiligingsexpert Brenno de Winter over veilig apparaten weggooien, 'maar dan moet het ook echt helemaal stuk zijn'. Hij raadt aan om ervoor te zorgen dat in ieder geval het moederbord (de printplaat) kapot is. Maar wat als je helemaal geen verstand hebt van elektronica en 'moederbords'?

Ted van Hintum van Wecylce raadt kapotmaken niet aan. Voor het recyclingproces maakt het niet uit, want de apparaten belanden in de shredder. 'Maar als je niet weet wat je doet, en er zit nog wat reststroom in het apparaat…' Niet de meest veilig optie dus. Je moet ook zeker geen elektrische apparaten als een boor gebruiken.

Zoek een oplader en wis je gegevens

Van Hintum adviseert om tóch even de moeite te nemen om een passende oplader te zoeken en het apparaat nog even tot leven te wekken. Je kunt dan zelf alle gegevens wissen. Dat is ook wat De Winter adviseert, boven kapotmaken. En dan liever drie keer een proces doorlopen dan dat je het risico loopt dat je gegevens toch ergens op straat (of erger: op internet) belanden.

Wissen, versleutelen en fabrieksinstellingen

Hoe pak je dat aan, het wissen van je gegevens van een smartphone, laptop, computer of tablet? Zorg allereerst dat je een back-up maakt. Hier lees je hoe je het maken van een back-up van je smartphone aanpakt. De Winter raadt aan om vervolgens al je gegevens te wissen. Het liefst met behulp van een speciale app hiervoor, want zelf zie je altijd wel iets over het hoofd. Je gegevens versleutelen kan ook. Vervolgens kun je je toestel via je instellingen terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Om er zeker van te zijn dat er écht geen data meer te vinden zijn, kun je je telefoon vol zetten met iets onzinnigs (bijvoorbeeld een filmpje van je plafond). Daarmee vul je alle beschikbare opslagruimte. Wanneer je het apparaat daarna weer terugzet naar de fabrieksinstellingen zou echt alles weg moeten zijn.

Niet eindeloos bewaren of weggooien

Wecycle roept iedereen op om die moeite echt even te nemen, en om niet uit angst voor een datalek zomaar je apparaten (vol schaarse grondstoffen) in de prullenbak te gooien. Of om mobieltjes, tablets en laptops daarom eindeloos te bewaren, zoals een meerderheid doet, zo blijkt uit een poll. 'Niet als we ook in de toekomst elektronica willen kunnen gebruiken', aldus Wecycle.