Ook gebruik telefoon in houder blijkt levensgevaarlijk

Telefoonhouder_2020.jpg

Dat appen achter het stuur invloed heeft op je rijgedrag is algemeen bekend. Onderzoek toont nu aan dat het niet uitmaakt of de bestuurder de telefoon vasthoudt of in een houder heeft zitten. Dat concludeert de SWOV, een stichting die onderzoek doet naar verkeersveiligheid.

Het is in Nederland toegestaan om achter het stuur de telefoon te bedienen als die in een houder zit.
 
Het onderzoek is uitgevoerd in een rijsimulator. Appen achter het stuur zorgt ervoor dat automobilisten meer gaan slingeren en minder alert zijn. Het maakt daarbij niet uit of de bestuurder de telefoon vastheeft of dat die in een houder zit. Bestuurders die hun telefoon in de houder bedienen, kijken tijdens het rijden zelfs vaker naar hun scherm dan wanneer ze de telefoon in hun hand houden.
 
De SWOV vindt dat het verbod op het vasthouden van een smartphone achter het stuur een verkeerd signaal geeft. Zo zouden bestuurders ten onrechte kunnen denken dat appen achter het stuur veiliger is als de telefoon in de houder zit.

Totaalverbod niet aan de orde

'Het is levensgevaarlijk om te appen achter het stuur, ook met je telefoon in de houder', zegt een woordvoerder van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Maar een totaalverbod voor appen achter het stuur is niet aan de orde. 'Een navigatie-app kan je wijzen op een omleiding of ongeval, dat is goed voor de verkeersveiligheid en de doorstroming.'

Bron: NOS