Ook in Nederland lekt Facebook telefoonnummers

facebook_telefoon_app_icoon_780.jpg

Telefoonnummers van politici en BN'ers zijn makkelijk te achterhalen via Facebook. Ook afgeschermde nummers zijn te vinden. Dat meldt het AD zaterdag.

In België ontstond eerder al flinke commotie toen de ethische hacker Inti de Ceukelaire aantoonde hoe hij eenvoudig het telefoonnummer van een aantal politici kon achterhalen. Samen met hem paste het AD zijn truc toe. De telefoonnummers van Kamerleden en BN'ers blijken zo te achterhalen.

BN'ers reageren

De krant kreeg de nummers van onder andere Sylvana Simons en Albert Verlinde te pakken. 'Ik dacht dat ik het uitgeschakeld had, maar blijkbaar niet voldoende,' aldus Simons tegen het AD. 'Het blijkt maar weer dat social media als Facebook slecht omgaan met de privacy van hun gebruikers.' Simons zegt direct haar privacyinstellingen aan te gaan passen.

Verlinde reageert luchtiger: 'Ik heb geen geheim nummer en heb er eigenlijk ook geen probleem mee. Behalve als iedereen het nummer gaat publiceren natuurlijk.'

Hacker De Ceukelaire zegt dat hij het probleem bij Facebook heeft aangekaart. Facebook meent dat het bedrijf gebruikers voldoende voorlicht.

Hoe voorkom dat je dat iedereen je kan vinden via je telefoonnummer?

Zorg dat je minder makkelijk te vinden bent via de instellingen van Facebook. Ga naar Instellingen > Privacy > Wie kan me opzoeken? > Wie kan je zoeken met behulp van het telefoonnummer dat je hebt opgegeven? Kies daar voor (bijvoorbeeld) 'Vrienden' in plaats van 'Iedereen'.

Lees ook Zo voorkom je dat je nummer op straat komt via Facebookbugs

Bron: ANP MediaWatch / AD