Ook niet-Groningers hoeven gaswinningsschade niet te bewijzen

schadeloket-gaswinning-bewijs-20122019.jpg

Wie schade heeft geleden door de winning van gas uit een ander gasveld dan dat in Groningen, hoeft dat straks niet zelf aan te tonen om die vergoed te krijgen. Dat kunnen gedupeerden overlaten aan het nieuwe schadeloket dat volgende zomer opengaat, schrijft verantwoordelijk minister Eric Wiebes aan de Tweede Kamer. De winningsbedrijven hebben beloofd het oordeel van de onafhankelijke commissie te volgen.

Gedupeerden door het zogeheten Groningenveld hoeven al niet te bewijzen dat de schade door de gaswinning komt. Dat wordt voor deze groep voetstoots aangenomen. Maar elders in Nederland is dat nog niet zo.

'We hebben van Groningen geleerd'

Dat gaat met het nieuwe landelijke schadeloket veranderen, schrijft Wiebes. 'We hebben van Groningen geleerd.' Het bij schade door gaswinning uit de zogenoemde kleine gasvelden 'echt om een heel andere orde van grootte', maar de 'mensen die dit treft moeten worden ontzorgd'. Daarom wordt 'de huiseigenaar niet belast met de bewijslast'.

Gedupeerden die niet tevreden zijn met het oordeel van de commissie, kunnen daartegen in beroep.

Documentaire 'Van gas los'

Volgens veel wetenschappers is het van groot belang om Nederland van het gas af te halen, maar welke mogelijkheden hebben we? In deze Radar Extra documentaire gaat Radar op zoek naar hoe een gasvrij Nederland eruit kan gaan zien.