Op zoek naar een huurwoning? Dit is waarom je zo veel gegevens moet aanleveren
Een kopie van je identiteitsbewijs, een werkgeversverklaring, drie recente salarisstroken en een bewijs van eigen vermogen: wie een bezichtiging wil aanvragen voor een huurwoning moet enorm veel gegevens aanleveren. Waarom is dat zo? Radar zoekt het uit.
Verhuurder wil zekerheid
Dat je allerlei gegevens moet aanleveren als je een woning gaat huren, klinkt logisch. Maar veel verhuurders vragen al naar je gezinssamenstelling, je huidige financiële situatie, je basisregistratie personen (BRP) en je werk vóór je een bezichtiging kunt aanvragen.
Ze vragen deze gegevens, omdat ze zeker willen weten dat je genoeg verdient om de woning te kunnen betalen, omdat de woning ook voor jou als huurder betaalbaar moet zijn en ze willen voorkomen dat je in de financiële problemen komt. Daarnaast willen verhuurders zeker weten dat alles in orde is en dat je een echte woningzoekende bent.
Hoe zit het met je privacy?
Hoe zit dit privacy-technisch: mogen verhuurders eigenlijk wel om al deze gegevens vragen? Dat ligt eraan wanneer ze erom vragen.
In de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) staat een grondslag genaamd ‘het gerechtvaardigd belang’. Dit wil zeggen dat de belangen van een partij, in dit geval de verhuurder, groter zijn dan jouw privacy. Het belang van de verhuurder om ervoor te zorgen dat er een verantwoorde huurder in de huurwoning komt, is in dit geval dus groter dan jouw privacy.
Op voorhand geen gegevens vragen
Maar dit geldt pas op het moment dat jij de huurwoning toegewezen hebt gekregen en een huurcontract kan gaan tekenen. Wil je alleen een bezichtiging aanvragen? Dan mogen verhuurders niet om al jouw gegevens vragen.
Kun je weigeren?
Wil jij niet al je gegevens met een verhuurder delen? Dan heb je in veel gevallen pech. Als je jouw gegevens niet deelt, kom je bij veel verhuurders namelijk helemaal niet in aanmerking voor de woning.
Wat gebeurt er met jouw gegevens?
Veel verhuurders bewaren jouw gegevens slechts een beperkte tijd. Heb je bijvoorbeeld een bezichtiging aangevraagd bij MVGM, dan verwijderen ze jouw gegevens na uiterlijk vier weken.
Wil je weten welke persoonsgegevens verhuurders van je hebben en hoelang ze het bewaren? Neem dan contact met desbetreffende verhuurder op. Je mag hier namelijk gewoon naar vragen. Let wel: soms vragen ze dan om een kopie van je identiteitsbewijs om er zeker van te zijn dat je wel naar je eigen gegevens vraagt.