Overbieden op een huurwoning: is dat wel verstandig?
Overbieden op huurwoningen: het komt steeds vaker voor, met name in de Randstad. Wat is de oorzaak van dit verschijnsel en is het wel verstandig om erin mee te gaan? Radar vraagt het de Woonbond.
Waarom wordt er steeds meer overboden op huurwoningen?
Bij huurwoningen in de vrije sector komt het steeds vaker voor dat huurders bereid zijn om meer te betalen dan aanvankelijk wordt gevraagd. Soms biedt een huurder uit eigen initiatief aan een hoger bedrag te betalen, soms moedigen verhuurders aan om te overbieden.
“De woningschaarste is de voedingsbodem voor dit fenomeen”, zegt een woordvoerder van de Woonbond. “Huurders hebben soms echt geen keus.”
Is overbieden op huurwoningen legaal?
Het bieden boven de vraagprijs van een huurwoning is volkomen legaal. Anders dan bij sociale huurwoningen, zijn woningen in de vrije sector niet gebonden aan een puntensysteem waarmee de maximale huurprijs wordt vastgesteld.
Voormalig minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, zei in 2021 dat overbieden niet verboden is maar dat het ook niet als ‘goed verhuurderschap' wordt beschouwd. Ze benadrukte dat dit fenomeen ongewenst is omdat huurders mogelijk onverantwoorde financiële risico's kunnen nemen.
Tientallen tot honderden euro's
Het verschilt sterk hoeveel wordt overboden. Zo heeft de NOS makelaars gesproken die zeggen dat overbiedingen van 10 procent van de vraagprijs normaal zijn. Het kan gaan over enkele tientallen euro’s, maar soms ook honderden.
Is het verstandig om over te bieden op huurwoningen?
Dat is volgens de Woonbond lastig te zeggen. “Enerzijds leidt het overbieden tot enorm hoge huurprijzen. Als je eraan meedoet, dan betaal je snel te veel voor de kwaliteit van de woning.”
Anderzijds hebben veel mensen dus geen keuze als ze bijvoorbeeld vlak bij hun werk willen wonen. “Het is logisch dat mensen liever te duur wonen dan dat ze helemaal geen dak boven hun hoofd hebben.”
Moet de overheid ingrijpen?
De Woonbond is groot voorstander van regulering van de vrije sector, zodat huurders beter beschermd kunnen worden. “Zo zijn wij voorstander van een maximumhuurprijs, afhankelijk van de kwaliteit van de woning”, aldus de woordvoerder.
Hier ligt nu een wetsvoorstel voor in de Tweede Kamer. Deze wet moet regelen dat, als een huurder het idee heeft dat de huurprijs te hoog is, hij of zij kan aankloppen bij de Huurcommissie. Net als in de gereguleerde sector. “Als de huur dan inderdaad te hoog is, dan moet deze verplicht naar beneden worden bijgesteld.”
Maar niet iedereen is voorstander van regulering. Zo is Patrick Smolders, voorzitter van Vereniging Verhuurmakelaars Amsterdam, er fel op tegen. Volgens hem zorgen maatregelen van de overheid er voor dat veel huiseigenaren hun huizen gaan verkopen. “Gevolg: nog minder aanbod, waardoor de prijs wederom verder zal stijgen. Er moet een einde komen aan de maatregelen op de woningmarkt”, zegt hij tegen Het Parool.