Schimmel in je huurwoning? Huurverlaging tot wel 70 procent is mogelijk

schimmel_badkamer.jpg

Schimmel in je woning is een hardnekkig probleem, dat vaak veroorzaakt wordt door bouwtechnische problemen. Woon je in een huurwoning? Dan is de verhuurder voor een groot deel verantwoordelijk voor de staat van het huis. Maar wat gebeurt er als de verhuurder de schimmel niet oplost? 

Schimmel? Verhuurder is vaak verantwoordelijk

Wie schimmel in huis heeft, is hier mooi klaar mee. Schimmel staat dan ook op de lijst met huurgebreken. “Als je last hebt van schimmel, kun je als huurder in gesprek gaan met je verhuurder”, aldus een beleidsmedewerker van de Woonbond. 

Er wordt vaak eerst gekeken naar de rol van de huurder. Als die de woning duidelijk slecht ventileert, dan hoeft de verhuurder niet in actie te komen. “Vaak zie je echter dat de huurders er weinig aan kunnen doen, maar dat de schimmel komt door bouwtechnische problemen. Dan moet de verhuurder de schimmel oplossen.”

Wat als de verhuurder de schimmel niet oplost?

Helaas komen verhuurders die afspraak niet altijd na. In dat geval kun je in de sociale huursector klagen bij de Huurcommissie. De Huurcommissie is een organisatie die meningsverschillen tussen huurders en verhuurders helpt oplossen  “Als je dan in het gelijk wordt gesteld, moet de schimmel worden verholpen en heb je recht op lagere huurkosten gedurende de reparatie.” 

Om hoeveel huurverlaging gaat het?

Bij ernstige schimmel of houtrot in je sociale huurwoning heb je maximaal recht op een huurverlaging van 70 procent. Bij vocht- of schimmelplekken heb je recht op een huurverlaging van maximaal 60 procent.

Bij vrije sector werkt het anders

De Huurcommissie heeft overigens niet dezelfde autoriteit over woningen in de vrije huur. Als je binnen de vrije sector huurt, kun je de Huurcommissie niet inschakelen om huurverlaging aan te vragen voor een gebrek dat niet is opgelost door je verhuurder. Wel kun je hier advies vragen over wat je het best kunt doen.

Dat advies is bedoeld om te zorgen dat jij en je verhuurder samen tot een goede overeenkomst komen. Wanneer in het advies staat dat er ernstige gebreken zijn aan de woning, dan hoort de verhuurder dit op te lossen en je een lagere huur te geven. Doet de verhuurder dit niet, dan kun je met het advies van de Huurcommissie naar de rechter stappen. Die kan de verhuurder namelijk wel dwingen.

Wanneer heb je nog meer recht op huurverlaging?

Buiten schimmel, staan er veel andere gebreken in het gebrekenboek van de Huurcommissie. Enkele voorbeelden hiervan zijn: geen aansluiting op het vuilwaterriool (categorie A), ernstige lekkage door regen (categorie B) en voortdurende ernstige geluidsoverlast (categorie C). Het kan zijn dat als zulke zaken zich voordoen in je huurwoning, je aanspraak kunt maken op huurverlaging.

Radar besteedde eerder al aandacht aan ernstige geluidsoverlast in je huurwoning. Dat artikel kun je hier vinden.

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen over huurwoningen? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Bronnen: Woonbond, Rijksoverheid, Huurcommissie, Juridisch Loket.