Huurwoning van het gas af: wat als je een vast energiecontract hebt?
Steeds meer woningcorporaties zijn aan het verduurzamen: woningen worden beter geïsoleerd, krijgen zonnepanelen of gaan van het gas af. Wat gebeurt er dan eigenlijk met jouw vaste energiecontract? Radar belt de Woonbond en zoekt het uit.
Verduurzamen mag niet zomaar
Je huurbaas kan niet van de ene op de andere dag besluiten dat jouw woning van het gas af gaat. “Hij moet dan eerst een voorstel neerleggen bij de huurders.” Dat vertelt Mathijs ten Broeke, woordvoerder van de Woonbond. “Als de woningen gasvrij gemaakt worden, moet dat hierin vermeld staan. Net als het tijdpad van de verbouwing.”
Er zijn geen regels over hoe ver van tevoren je hierover op de hoogte gebracht moet worden. “Maar in elk geval mag de renovatie niet van start gaan voordat je over enige informatie beschikt. Ook moeten er voldoende bewoners mee instemmen.”
Verhuurder betaalt voor verwijderen gasleiding
Als je geen gas meer gebruikt, kun je je gasleiding laten afsluiten of verwijderen. Afsluiten is een tijdelijke maatregel, verwijderen is permanent. Het weghalen van de leiding is veiliger, maar kost al gauw 700 tot 800 euro. Als huurder draai je gelukkig niet voor deze kosten op. “Dit is een verantwoordelijkheid van de verhuurder”, legt Ten Broeke uit. De huurbaas bepaalt dan ook of hij de gasleidingen laat afsluiten of weg laat halen.
Gasleiding afgesloten? Dan betaal je netwerkkosten
Als je geen gas gebruikt, hoef je hier logischerwijs ook niet voor te betalen. Zit jij dus nog een tijdje vast aan een energiecontract inclusief gas? Dan is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Tenminste, als de gasaansluiting verwijderd is.
“Als de aansluiting blijft zitten betaalt de bewoner wel voor de aansluiting”, vertelt Ten Broeke. “Ook als deze niet meer gebruikt wordt.” Dit heeft ook wel vastrecht of netwerkkosten en komt neer op zo’n 15 euro per maand. Je betaalt dan voor het beheer en onderhoud van je aansluiting.
Kun je het verwijderen van je gasleiding afdwingen?
Ben je het niet eens met deze kosten en wil je dat jouw gasleiding verwijderd wordt? Dan kun je in eerste instantie aan je verhuurder vragen of de gasaansluiting verwijderd kan worden. “Mocht dat geen resultaat opleveren, dan zou de huurder naar de klachtencommissie kunnen stappen”, vertelt Ten Broeke. “Of zelfs naar de Huurcommissie, om de kwestie voor te leggen. Dit laatste zou kunnen met de onderbouwing dat je geld kwijt bent aan iets waar niets tegenover staat.”
We hebben nog veel meer artikelen over energiecontracten. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ben altijd op de hoogte. Dat kan hier.