background branding

Subsidie aanvragen voor verduurzamen woning? Dit stappenplan helpt je op weg

boiler.jpg

Eén op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). De aanvraag is namelijk onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend, aldus huiseigenaren. Wil jij subsidie aanvragen? Dit stappenplan helpt je op weg.

Belangrijk om te weten

Als je je woning wil verduurzamen, dan kan je daar achteraf de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) voor aanvragen. Het is volgens de VEH van belang dat je hier vooraf al rekening mee houdt, zodat je aanvraag wordt toegewezen. De subsidieaanvraag moet uiterlijk binnen 24 maanden na de installatie van de eerste maatregel worden ingediend. 

Het onderstaande stappenplan is een samenvatting van de tips die de VEH geeft voor het aanvragen van de ISDE-subsidie. De uitgebreidere uitleg van de vereniging is hier te vinden.

Voordat je de subsidie aanvraagt

 1. Bedenk als eerste wat je wil verduurzamen. Denk aan maatregelen zoals dak-, vloer of glasisolatie of de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.
 2. Ga vervolgens bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) na aan welke voorwaarden de maatregelen moeten voldoen. 
 3. Controleer voordat je een maatregel aanschaft, of deze op de meldcodelijst van de RVO staat. Alleen dan kun je er subsidie voor krijgen. 
 4. Ga op zoek naar een installatiebedrijf, liefst gecertificeerd.  Bespreek met je uitvoerder dat je in aanmerking wilt komen voor subsidie en dat de meldcode op de factuur moet worden vermeld.
 5. Maak tijdens de werkzaamheden foto’s, anders wordt de aanvraag mogelijk afgekeurd. Als je isolatiemateriaal laat aanbrengen, moet naam, merk, soort en dikte van het materiaal zichtbaar zijn.
 6. Controleer of het juiste aantal aangebrachte m2 voor glas of isolatiemateriaal vermeld wordt op de administratie, zoals de factuur. 
 7. Bewaar het bewijs van aanschaf en het betaalbewijs. Ontbreekt het betaalbewijs? Dan volstaat een overzicht van de afschrijving van je rekening. 

De aanvraag indienen

 1. De ISDE-aanvraag kan worden ingediend worden op de website van de RVO. Let op: hier heb je een DigiD-code voor nodig. Zorg dat je bewijsstukken, zoals digitale foto’s en scans, bij de hand hebt. 
 2. Als je ingelogd bent, moet je je profiel aanvullen. Zorg dat je al je gegevens controleert en juist invult.
 3. Vervolgens kun je een aanvraag doen via het tabblad ‘nieuwe aanvraag’ en de stappen doorlopen. Heb je hier ook hulp bij nodig? Volg dan het uitgebreide stappenplan van de VEH. 
 4. Controleer aan het einde goed of je bestanden goed geüpload zijn en dat de gegevens kloppen. Dan kun je het verzenden en krijg je binnen acht weken bericht van de RVO.