Tuin bezaaid met isolatiebolletjes: wie is verantwoordelijk?

Spouwmuurisolatie is mateloos populair. Zeker nu de energie- en gasprijzen hoog zijn, is de investering al snel terugverdiend. Een van de veel gebruikte isolatiematerialen zijn EPS-parels. Bij Paul en Hans ging het mis: al jaren vinden zij plastic bolletjes in hun tuin. “Een milieuramp in wording”.

EPS-parels zijn kleine pareltjes gemaakt van piepschuim van ongeveer een halve tot een centimeter groot. Onder hoge druk worden ze samen met een lijm in de spouw gespoten en ontstaat er een harde plaat.

Tien jaar geleden liet Paul Tap zijn spouw vullen met EPS-parels. Nog steeds vindt hij dagelijks de piepschuimbolletjes in zijn tuin en in zijn dakgoot. “Neem een willekeurige plek rond het huis en je vindt ze. Als je wat grind of mos opzij schuift zie je het al. Ze liggen overal.”

Wat is een spouw?

Een spouw is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. Vanaf de jaren twintig werden huizen gebouwd met een spouw. Tot ongeveer 1975 werd de spouwmuur niet bij de bouw geïsoleerd en is de ruimte dus open. 

Voor isolatiemaatregelen kan je als huiseigenaar ook subsidie aanvragen bij de Rijksoverheid. In 2022 is er voor 21,6 miljoen euro aan subsidie voor spouwmuurisolatie geclaimd, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Oorzaak: open spouw

Bij het leggen van zonnepanelen een paar jaar geleden kwam hij achter de oorzaak. Het bleek dat zijn de spouw aan de bovenzijde, onder de dakpannen, niet was afgedicht. “Toen kwamen we erachter dat je zo in de spouwmuur kijkt. Er zijn stukken van anderhalve meter diep waar ze gewoon weg zijn.”

Een open spouw bleek ook bij Hans La Rose het probleem te zijn. Hij liet zijn spouwmuur isoleren met EPS-parels door een bedrijf dat werd aangeraden door zijn gemeente. En toen begon het te waaien. “Het was een sneeuwstorm aan bolletjes. Miljoenen vlogen er om me heen.” 

Na maanden lang opruimen hebben Hans en zijn vrouw ruim vijftien plastic zakken vol uit de tuin gehaald. De parels bleken na een controle door het isolatiebedrijf onder de dakpannen te zitten. Ook bij Hans was de spouw aan de bovenkant open. 

Controle

Zowel Paul als Hans is niks verteld over de risico’s van een open spouw en hier is ook niet op gecontroleerd. “Ze hebben wel eens verteld dat je wat terug kan vinden omdat er hier en daar een gaatje zit, maar dat ze naar buiten komen omdat de spouwmuur open is aan de bovenkant daar is nooit over gesproken.”

Beide woningeigenaren hebben in de algemene voorwaarden van het isolatiebedrijf ondertekend dat zij de gaten en kieren moeten dichten voordat het bedrijf aan de slag ging. Hiermee lijkt de verantwoordelijkheid dus te liggen bij de woningeigenaar. Maar dit gaat volgens advocaat Caspar Janssens niet op. 

“Het dichten van gaten en kieren is hier zo belangrijk dat dit noodzakelijk is om de isolatiemaatregel goed uit te voeren. Zoiets belangrijk kan je niet wegschrijven in de algemene voorwaarden. Als het bedrijf dit van de klant verwacht dan moet dit in koeienletters op de offerte gezet worden.” 

Microplastics in de natuur

Ecotoxicoloog Thijs Bosker vindt isoleren een goed idee, maar hij maakt zich wel zorgen over plastics in de natuur. Bosker is universitair hoofddocent aan de universiteit leiden en gespecialiseerd in microplastics.”Uiteindelijk breekt het af en wordt het microplastics. En die vinden we overal. In de lucht, in ons voedsel en in ons drinken.”

Maar niet alleen de microplastics zijn zorgwekkend volgens Bosker. “Aan die plastics zitten chemicaliën toegevoegd, dat noemen we additieven. Die zijn bedoeld om het plastic flexibel te maken of zodat het bijvoorbeeld goed tegen hitte kan. Die chemicaliën kunnen eraf lekken en daar maken wij ons zorgen om. We zijn aan het onderzoeken wat dit met mensen en dieren doet.”

Reacties bedrijven

ETS-Isolatie en Insula Certificatie geven aan dat zij bekend zijn met de klachten van meneer La Rose. Er is een klachtenprocedure doorlopen en een rapport opgemaakt door door de certificerende instelling Insula. Hierin heeft Insula geconstateerd dat de spouwmuur is afgesloten met asbestverdacht materiaal, maar dat er open naden zijn en dat het plaatmateriaal deels los zit. 

Aangezien dit pas duidelijk is geworden na een nadere controle achten zij het ETS Isolatie niet verwijtbaar dat dit niet tijdens of voorafgaand aan het isoleren geconstateerd is. Zelfs indien er voorafgaand met een endoscoop direct onder het dakoverstek in de spouw gekeken zou zijn, kon men niet zien dat de muurafdekking plaatselijk niet goed bevestigd is en mogelijk bij windbelasting open gaat staan.

De volledige reacties van ETS-Isolatie en de certificerende instellingen Insula certificatie en SKG-IKOB zijn hier te lezen.

Kies voor een gecertificeerd bedrijf

Milieu Centraal en Vereniging Eigen Huis adviseren allebei om altijd je huis te laten isoleren door een gecertificeerd bedrijf. Dit kan een certificaat zijn van Insula Certificatie of SKG-IKOB.

De bedrijven die de spouwmuur bij Hans en Paul hebben geïsoleerd zijn allebei gecertificeerd en moeten aan uitvoeringsrichtlijnen voldoen. Beide certificerende instellingen hebben in hun richtlijn opgenomen dat er voor, tijdens en na het inblazen van de EPS-parels aandacht besteed moet worden aan openingen in de spouw. 

Wat kan je doen bij problemen?

Is bij het isoleren van jouw huis iets misgegaan? Dan kan je volgens advocaat Caspar Janssens de volgende stappen ondernemen:

 

  • Neem eerst contact op met het isolatiebedrijf. Zij moeten de gelegenheid krijgen om de klachten te verhelpen. 
  • Kom je er niet uit dan kan je een klacht indienen bij de certificerende instelling: zij controleren of het bedrijf de voorwaarden voor het certificaat hebben gevolgd.
  • Kijk ook goed of het bedrijf is aangesloten bij een brancheorganisatie. Veel brancheverenigingen zijn aangesloten  bij De Geschillencommissie. 
  • Je kunt uiteindelijk altijd nog naar de rechter stappen om je gelijk te halen

Hier vind je een voorbeeldbrief voor een klacht. ​​​​​​

Meer over

Forumreacties

17
  • Door Radar

Beste lezer, In de Radar-uitzending van vanavond gaan wij langs bij mensen bij wie de isolatiebolletjes, zogeheten EPS-parels, uit de spouwmuur komen. Wij zijn benieuwd: hebben jullie hier ook ervaring mee? We horen het graag! Alles omtrent deze uitzending is hier te vinden: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/tuin-bezaaid-met-isolatiebolletjes-wie-is-verantwoordelijk/ Groet, Internetredactie Radar

  • Door rvjapio

Nee, want ik had bij de isolatie van mijn zijmuur van tevoren wel gewoon gelezen dat je de openingen binnen zelf moet afsluiten. Ik vind het dan ook zwaar overtrokken om te stellen dat de lettertjes in de algemene voorwaarden zogenaamd te klein waren om te lezen. En vooral ook die opmerking van de advocaat in de uitzending: 'Wie leest nu de algemene voorwaarden?'. Nou ik dus.

  • Door 16again

Nee, want ik had bij de isolatie van mijn zijmuur van tevoren wel gewoon gelezen dat je de openingen binnen zelf moet afsluiten. Ik vind het dan ook zwaar overtrokken om te stellen dat de lettertjes in de algemene voorwaarden zogenaamd te klein waren om te lezen. En vooral ook die opmerking van de advocaat in de uitzending: 'Wie leest nu de algemene voorwaarden?'. Nou ik dus.
Het gaat er niet om wie de voorwaarden leest, het echte punt is of in de voorwaarden iets dergelijk belangrijks weggestopt mag worden. Wel de klant informeren over gaatjes die dicht moeten, maar mondje dicht over een meterslange sleuf bij de dakgoot. Echt te gek voor woorden. Ik hou niet van compleet betegelde "tuinen" , maar het veegt wel makkelijk op....