'Openbare toiletten moeilijk te vinden'

wc_s.jpg

De Maag Lever Darm Stichting geeft aan dat er een tekort is aan openbare toiletten in Nederland. Vooral voor mensen met een ziekte aan het spijsverteringskanaal kan dat problemen geven.

De Maag Lever Darm Stichting hoopt daarom dat winkels hun toiletten, eventueel tegen betaling, openstellen. Of aan horeca, om dat te doen zonder meteen te verwachten dat iemand eerst iets bestelt.

Toiletvoorziening melden op app

Mensen moeten er ook gemakkelijker achter kunnen komen waar ze wèl terecht kunnen. Want soms zijn de voorzieningen er wel degelijk, maar weet het publiek dat weer niet. Organisaties die hun wc open willen stellen, kunnen dat al wel aanmelden voor de app Hoge Nood, waardoor belangstellenden dit sanitair kunnen vinden via hun smartphone. Er zijn al zo'n 5000 voorzieningen te vinden via de app.

Amsterdam toont aanbod het beste

De Maag Lever Darm Stichting maakte uit de data van de app al op dat je in Amsterdam het minst hoeft te zoeken, maar dat het in bijvoorbeeld Tilburg en Zwolle echt speuren geblazen is. Maar hoe het ook zij, er moet nog meer openbaar sanitair bij. Daarom stelde de stichting samen met andere organisaties ook de online petitie Waar Kan Ik Naar De WC op , die inmiddels 17.000 keer werd getekend.

Bron: ANP