background branding

Tekort openbare vrouwentoiletten geen vrijbrief voor wildplassen

wildplassen-tekort-vrouwentoiletten-180917.jpg

Geerte Piening (23) moet toch een boete betalen voor het wildplassen bij het Leidseplein in Amsterdam. De kantonrechter veroordeelde haar maandag tot een bekeuring van 90 euro. De vrouw was naar de rechter gestapt omdat ze het oneerlijk vindt dat er veel meer openbare toiletten zijn voor mannen dan voor vrouwen.

'In Amsterdam zijn 35 openbare mannentoiletten en twee voor vrouwen. Ik was op dat moment 2 kilometer verwijderd van een vrouwentoilet en de nood was zeer hoog. Ik had geen alternatief', betoogde Piening bij de rechtbank in Amsterdam. Ze noemde het discriminatie dat er veel meer mogelijkheden zijn voor mannen dan voor vrouwen om te plassen op straat.

Weinig vrouwelijke wildplassers

De rechter ging hier echter niet in mee en oordeelde dat de gemeente terecht een verbod tegen wildplassen heeft staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). 'Niemand mag plassen op straat. Maar ik ben het met u eens dat het lastiger is voor vrouwen dan voor mannen om op een openbaar toilet te plassen.' Dat er meer urinoirs zijn voor mannen komt volgens hem vermoedelijk doordat zij zich vaker schuldig maken aan wildplassen. 'U bent pas de tweede vrouw die ik tegenkom in al die jaren dat ik dit werk doe.'

De rechter geloofde echter niet dat het zin heeft evenveel openbare toiletten te plaatsen voor mannen als voor vrouwen. 'Je kunt als vrouw ook in een urinoir plassen. Dat is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen.' De boete viel overigens lager uit dan het oorspronkelijke bedrag van 140 euro, omdat het meer dan twee jaar heeft geduurd voordat de zaak voor de rechter kwam.

Update 19-09-2017 om 11.29: Facebookactie na uitspraak kantonrechter

Honderden vrouwen willen aankomende vrijdagavond proberen om in een urinoir te plassen op het Leidseplein. Dat schrijft NHNieuws. De ludieke Facebookactie is in het leven geroepen nadat de kantonrechter in een rechtszaak bepaalde dat vrouwen best in een urinoir kunnen plassen.

'Ik vraag me echt af hoe dat werkt. Met mijn billen onder de rand uitsteken terwijl half dronken Amsterdam in de buurt loopt? Op een plaskruis gaan zitten? Ik ben benieuwd wat de rechter in gedachten had...', zo schrijft de organisator van het evenement op Facebook.

Update 20-09-2017 om 11:14: 'urinoir-actie' afgeblazen

De vrouwen die vrijdagavond op het Leidseplein in Amsterdam een 'urinoir-actie' wilden houden, hebben dat plan afgeblazen. De belangstelling blijkt te groot, melden ze op Facebook. De bedoeling was dat vrouwen massaal in het urinoir op het Leidseplein zouden gaan plassen.

'Wegens overweldigende belangstelling zijn we uit ons jasje, of ehhhh de Krul, gegroeid. Op de beoogde lokatie is echt geen plek voor 1000 vrouwen, 3300 genodigden en 7500 belangstellenden.'

De urinoir-actie wordt vervangen door een actie op sociale media. Mensen worden opgeroepen een foto van een urinoir in Amsterdam te uploaden naar Facebook en Instagram, met hashtag #urinoirplassen. Met die foto's wordt 'iets' gedaan, maar wat dat is, wordt nog bekendgemaakt.

Bron: ANP / ANP MediaWatch / NHNieuws