97% van de vrouwen én mannen wil meer openbare toiletten voor vrouwen

plastuit-openbare-toiletten-voor-vrouwen_780.jpg

Moeten er meer openbare toiletten zijn voor vrouwen? Ja, zegt een ruime meerderheid van zowel vrouwen als mannen.

Van ruim 573 pollrespondenten vindt 97% dat er meer gelegenheid moet zijn voor vrouwen om te plassen in de openbare ruimte. Dit percentage geldt voor de mening van zowel de mannen als vrouwen.

Volop urinoirs tegen wildplassen

De openbare urinoir is een vast onderdeel van het straatbeeld. Ze zijn op vele straathoeken te vinden en bij evenementen worden volop tijdelijke urinoirs ingezet. Hiermee wordt wildplassen voorkomen. De urinoirs zijn echter gemaakt voor mannen: zij kunnen daarin staand plassen. Vrouwen die geen plastuit bij zich hebben – of er überhaupt niet voor voelen om in het openbaar hun broek naar beneden te trekken (wat ook bij de plastuit onoverkomelijk is), die hebben het minder makkelijk.

Aangevochten boete na hoge nood

Openbare toiletten voor vrouwen, en vooral het tekort daaraan, zijn deze week een veelbesproken onderwerp. De aanleiding is een 23-jarige vrouw die een boete kreeg opgelegd voor wildplassen. Wildplassen hoort niet, maar wat moet je als de kroegen sluiten, je daar dus niet meer naar de wc kan en je wel heel nodig moet? De enige openbare toilet in de omgeving is een urinoir, waarin mannen staand kunnen plassen: dat is geen optie. Dus vocht Geerte Piening, de vrouw in kwestie, de boete aan.

'Vrouwen kunnen ook in een urinoir plassen'

De boete bleef echter staan. De rechter die de zaak beoordeelde haalde een hoop commotie op zijn hals door te stellen dat plassen in een urinoir wél een optie is voor vrouwen. Deze uitspraak resulteerde in een oproep aan vrouwen om het massaal te gaan proberen: plassen in een urinoir. De belangstelling voor de actie bleek zo groot dat deze is afgeblazen. Inmiddels staat er een nieuwe actie op de agenda: deze zaterdag is uitgeroepen tot 'landelijke urinoirplasdag', waarop vrouwen kunnen laten zien dat plassen in een urinoir voor hen niet te doen is.

Geef ook je mening

Wil jij ook je mening laten gelden? Dat kan via de polls en onderzoeken van het Radar Testpanel. Geen lid? Dat kun je wel worden, geheel kostenloos. Vul daarvoor deze intake-vragenlijst in. Lees meer over het Radar Testpanel.