'Oplossing pensioenen blijft uit'

pensioen_poppetje_stapel_geld_780.jpg

Volgende week komen de vakbonden en werkgevers in de Sociaal-Economische Raad (SER) met een nieuw pensioenakkoord. Ingewijden zeggen tegen De Telegraaf echter dat er geen voorstel komt voor één volledig uitgewerkt pensioenstelsel.

De pensioenproblemen blijven volgens de krant dan ook gewoon bestaan.

Zes jaar geleden werd ook een poging gedaan een nieuw pensioenakkoord te smeden, maar dat verzandde in interne twisten. Ditmaal was het plan om het anders te doen. Het zou geen pensioenakkoord meer heten, maar wel zo goed in elkaar moeten zitten dat de politiek er niet omheen zou kunnen. Het voorstel van de Sociaal-Economische Raad zou dan één op één kunnen worden overgenomen. Dat blijkt niet het geval. Volgens De Telegraaf zijn er nog veel losse eindjes die uitgewerkt moeten worden.

Hoofdpijndossiers

Er moeten knopen worden doorgehakt over hoofdpijndossiers als het afschaffen van de doorsneepremie en het onteigenen van de huidige pensioenrechten. De grote vraag is vooral wie de lasten moet dragen. Werknemers en de pensioenfondsen willen dat het kabinet dat doet, maar daar lijkt het kabinet weinig voor te voelen. Die verwacht een echte hervorming die op breed draagvlak kan rekenen. En die hervorming is vooralsnog niet in zicht.

Bron: ANP MediaWatch / Telegraaf