background branding

Oppas door opa's en oma's niet meer vergoed

Opa's en oma's die op hun kleinkinderen passen, komen binnenkort waarschijnlijk niet meer in aanmerking voor een vergoeding. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) wil alleen nog subsidie verstrekken voor de opvang van meer dan vijf kinderen.

Dat is volgens ingewijden een van de maatregelen waarmee de PvdA-staatssecretaris de financiële tekorten in de kinderopvang wil wegwerken. Het budget voor kinderopvang - in totaal 2 miljard per jaar - deigt dit jaar met een half miljard euro overschreden te worden.

Dijksma wil ook de tegemoetkoming die de hogere inkomens krijgen voor kinderopvang verlagen. Huishoudens vanaf anderhalf keer modaal zouden hiervan de dupe worden.

Het kabinet moet nog beslissen over deze maatregelen. Recentelijk was er overleg tussen de meest betrokken bewindslieden. Onlangs heeft minister Wouter Bos van Financiën een gesprek gehad met de fractieleiders van de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie over de voorjaarsnota, de tussenstand van de overheidsbegroting voor dit jaar. Behalve bij de kinderopvang zijn er ook forse tegenvallers bij de huurtoeslagen en in de zorg.

Volgens de begrotingsregels van het kabinet moeten alle bewindslieden de overschrijdingen op hun eigen begroting opvangen. Desondanks liet Bos na afloop van een beraad onlangs doorschemeren dat hij bereid is Dijksma te hulp te schieten door extra geld vrij te maken.

Hij wees erop dat er ,,een boel problemen zijn''. De belangrijkste opdracht is naar zijn zeggen dat hij een verantwoorde begroting aflevert, die ook overeind blijft als de economie straks tegenzit.

Bron: ANP.