background branding

Oppositie steunt ouderparticipatiecrèches

Ouders die elkaars kinderen opvangen in zogeheten ouderparticipatiecrèches, moeten recht blijven houden op kinderopvangtoeslag. Dat vinden SP, CDA, D66, SGP en GroenLinks in de Tweede Kamer, bleek woensdag in een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Asscher wil dat voortaan alleen professionele kinderopvanginstellingen recht geven op kinderopvangtoeslag. Zij voldoen aan alle kwaliteitseisen. Voor ouderparticipatiecrèches geldt dat niet. Tot dusver ontvingen ouders die hun kind op zo'n crèche opvangen, echter wel een toeslag.70 procent goedkoper

Begin maart besteedde Radar aandacht aan ouderparticipatiecrèches en het mogelijk verdwijnen van de toeslag of de OPC's in zijn geheel. We lieten zien dat dergelijke crèches niets te maken hebben met loonkosten of te behalen winsten waardoor deze ruim 70% goedkoper dan ‘normale’ crèches. Ook blijven ouders op deze manier betrokken bij de opvoeding van hun kind.

'Omarm voorbeeld van participatiesamenleving'


'Omarm voorbeeld van participatiesamenleving'

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg snapt niet welk probleem Asscher wil oplossen door de ouderparticipatiecrèches aan te pakken. Volgens Pieter Heerma (CDA) zou het kabinet dit voorbeeld van de participatiesamenleving juist moeten omarmen.

De regeringsfracties VVD en PvdA steunen Asscher wel. Ockje Tellegen van de VVD noemde ouderparticipatiecrèches 'een prachtig initiatief', maar vindt dat er niet met twee maten kan worden gemeten. Volgens Keklik Yücel van de PvdA moeten in de kinderopvang kwaliteitseisen vooropstaan. Paul Ulenbelt van de SP sprak daarop van 'bureaucratisch geneuzel'.

Nederland telt op dit moment zes ouderparticipatiecrèches met in totaal zo'n 120 kinderen.

Bron: ANP