background branding

Ouderparticipatiecrèche: Burgerinitiatief beëindigd door minister?

Ouders die samen hun kinderen opvoeden: beter voor het kind, beter voor de ouders en beter voor de portemonnee van de belastingbetaler, zo stellen Ouder Participatie Creches en pedagogen. Toch wil minister Asscher dit soort doe-het-zelf opvang initiatieven hun kleine deel kinderopvangtoeslag ontnemen.

Ouderparticipatie crèches bestaan al 40 jaar. Op zo’n crèche regelen de ouders alles zelf. De crèches hebben niet te maken met loonkosten of te behalen winsten en zijn daardoor ruim 70% goedkoper dan ‘normale’ crèches. Ook blijven ouders op deze manier betrokken bij de opvoeding van hun kind.

Daarnaast hoeft de staat minder te betalen aan de opvang van het kind: participerende ouders ontvangen ongeveer minder dan een derde van wat andere ouders krijgen aan kinderopvangtoeslag.MBO-diploma kinderopvang

Sinds 2010 ligt dit burgerinitiatief onder vuur. Door grove fouten in de professionele kinderopvang kwamen vanuit de overheid eisen om de kwaliteit voor kinderopvang te waarborgen. Vanaf 2010 geldt de wet dat alle kinderopvangers MBO-gecertificeerd moeten zijn.

Een MBO-diploma halen voor kinderopvang kost echter veel geld en bovendien 3 jaar; dat is niet haalbaar voor werkende ouders. Minister Kamp streek in 2012 over zijn hart en maakte in de wet een uitzondering zodat de OPC’s konden blijven bestaan.‘3 vaste gezichten regel’

Intussen is Lodewijk Asscher minister van Sociale Zaken en is in 2012 nog een kwaliteitsslag bedacht: de zogenaamde vaste-gezichtenregel. Omdat in de professionele kinderopvang het personeel zo vaak wisselde dat de sociaal-emotionele veiligheid van baby’s en peuters in het geding kwam, wordt nu geëist dat er 3 vaste gezichten moeten zijn op de crèchevloer.

Voor een team van ouders die elkaar afwisselen naast hun baan is dat niet haalbaar. Het gaat bovendien altijd om de eigen ouders, of de ouders van vriendjes op de crèche. Toch is er wederom is er een wet in de maak die OPC’s van de kaart dreigt te vegen of hen op zijn minst de kinderopvangtoeslag te ontnemen.

'Waarom niet trots op deze ouders?'Ouders vrezen dat mensen hierdoor minder snel voor een OPC zullen kiezen. Hoogleraar Pedagogie Micha de Winter begrijpt niet dat Asscher niet trots is op deze ouders.De Winter zegt er het volgende over:

‘Op dit moment stijgt jaarlijks de vraag naar professionele hulp met 20 procent, en dat is deels omdat opvoeden een soort privé-project is geworden. Vroeger deed je dat met je familie, je kerk, eigenlijk het hele dorp, maar steeds meer ouders raken nu met opvoedingsvraagstukken in de problemen. Bij Ouder Participatie Crèches wordt heel goed nagedacht en overlegd tussen ouders over de opvoeding van het kind. Dat geeft ook een sociaal netwerk en het effect daarvan werkt door tot ver buiten die kinderopvang. Dit zou gestimuleerd moeten worden. Niet wegbezuinigd.'

Utrecht als pilot

De gemeente Utrecht telt 5 OPC’s (er zijn er landelijk 7). Wethouder Victor Everhardt (D66) zou graag zien dat Utrecht als pilot kan dienen bij het ontwikkelen van richtlijnen voor OPC’s omdat deze crèches nu eenmaal niet langs de lat van professionele opvang gelegd kunnen worden. Een voorstel met die insteek is naar minister Asscher gestuurd.

Minister Asscher zal deze week in een brief aan de Tweede Kamer duidelijk maken wat volgens hem het lot moet worden van de OPC’s. 

Forumreacties

3
  • Door Radar

Een ouderparticipatiecrèche (OPC) is een door de overheid goedgekeurd kinderdagverblijf waarin een groep ouders zelf op hun eigen kinderen past. Dit 40 jaar oude burgerinitiatief is volgens pedagogen ideaal voor zowel de kinderen als hun ouders en bovendien een stuk goedkoper dan normale kinderopvang. Toch dreigt minister Asscher van Sociale Zaken de ouders hun kinderopvangtoeslag te ontnemen of de OPC's zelfs onmogelijk te maken. Maandag 3 maart in Radar, om 20:30 bij de TROS op Nederland 1

  • Door sjohie

Deze (zo te lezen slechts) 7 locaties weten toch zelf dat dit op het moment enkel gedoogd wordt, en dat ze daarom aan een aantal regels niet hoeven te voldoen? Betalen zij dan de kosten voor het aanpassen van de wetgeving?

  • Door Not logged in

Tja. Levert geen geld op. DAN mag participeren niet, he Asscher ❗ 🙄 🙄 🙄 Hier heb je wel tijd voor, om dat goed te regelen. 🤨 😡 😡 😡