background branding

Oreo-koekjes veilig om te eten, ondanks discussie rondom cacaofabriek

Oreo-koekjes139045614_l.jpg

Een cacaofabriek 'mengt grote hoeveelheden giftig ammoniak met cacaobonen om de beroemde Oreo-koekjes zwart te maken,' schrijft het Noordhollands Dagblad op 13 december. Maar dat klopt niet, zegt toezichthouder Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De Oreo-koekjes zijn veilig om te eten. 

Cacaofabriek Olam in Koog aan de Zaan produceert zwarte cacao, die onder andere wordt gebruikt voor de bekende koekjes van Oreo. De fabriek gebruikt daarvoor ammoniumcarbonaat, laat zij weten aan de NVWA. Die legt uit dat ammoniumcarbonaat een andere stof is dan ammoniak. Waar ammoniak giftig is, is ammoniumcarbonaat een toegelaten middel voor voedselproductie: een normaal E-nummer (E503). Oreo-maker Mondelez stelt in een reactie dat de koekjes veilig zijn om te eten: 'Het gebruik van ammoniumcarbonaat van levensmiddelenkwaliteit heeft geen invloed op de kwaliteit of de veiligheid van het product. Het gebruik ervan in levensmiddelen is door de EU gereglementeerd en omvat ammoniumcarbonaat van levensmiddelenkwaliteit, dat ook in vele andere etenswaren wordt aangetroffen.'

Geen ammoniak toegevoegd aan Oreo's

Aan de cacao wordt dus geen ammoniak toegevoegd. Bij het zwartmaken van de cacao kan echter wel ammoniak vrijkomen als bijproduct. Die wordt vervolgens door de fabriek uitgestoten, zegt de NVWA. 

Uitstoot van ammoniak

Noordhollands Dagblad stelt dat Olam de uitstoot van 'tienduizenden kilo's ammoniak' verborgen heeft gehouden van de Omgevingsdienst (de overheidsdienst die vervuiling monitort). De omgevingsdienst bestrijdt dat. Volgens hen voldoet Olam aan de wettelijke emissienormen. 'De Omgevingsdienst herkent zich niet in het beeld dat inspecteurs informatie zouden achterhouden,' stelt zij in een reactie. 

Bron: Noordhollands Dagblad