ORS-poeder tegen de kater: baat het of schaadt het?
Een poedertje dat moet helpen tegen uitdroging bij diarree, wordt op social media aangeraden als antikatermiddel. Vlogger Monica Geuze, podcasters Estelle en Joëlle, TikTokker valbamibal en TikTokker joyindybosz vertelden bijvoorbeeld al dat zij het poeder gebruikten als ze veel hadden gedronken. Helpt het zogenaamde ORS-poeder ook echt tegen de kater? Of is het schadelijk? We vroegen het aan twee toxicologen.
ORS staat voor Oral Rehydration Salts: zouten die je doorslikt om je vochtniveau op peil te krijgen. Je koopt het als bruistablet of als poeder in een zakje. Dat los je op in water.
Zowel toxicoloog Frans Russel (RadboudUMC) als collega Majorie van Duursen (Vrije Universiteit Amsterdam) zeggen dat ORS waarschijnlijk niet schadelijk zijn bij normaal gebruik en normale dosering. De ingrediënten van ORS - zouten en druivensuikers - zijn ook in normale voeding te vinden, zo legt Russel uit. Vanwege die ingrediënten moeten mensen met een zoutarm dieet of met suikerziekte wel opletten bij het gebruik.
Oral Rehydration Salts houden vocht vast bij diarree
Maar waarom zou je ORS-poeder gebruiken? Het is bedoeld om vocht in je lichaam vast te houden als je daar veel van verliest door diarree of overgeven; het is niet gemaakt om katers tegen gaan. Dus werkt het daar wel tegen?
Werkt ORS-poeder nu echt tegen de kater?
Het antwoord is: misschien werkt het gedeeltelijk, maar het is niet bewezen. Katers bestaan uit een hele rits aan vervelende symptomen. Uitdroging en een lage suikerspiegel horen daar meestal bij, en daartegen zou ORS-poeder kunnen helpen, stelt Russel. Bewijs is er echter niet. En je koppijn zal waarschijnlijk niet verdwijnen, want die komt voort uit andere effecten van de alcohol.
Er wordt ook een pil verkocht als antikatermiddel: Zober!. Deze bevat andere ingrediënten dan ORS en belooft dat je ‘fris je bed uit’ kunt stappen na een avond drinken. Verslaggever Fons offerde zich op en testte Zober! uit.