Osteoporose Medisch Centrum

Ouder worden en het krijgen van slechtere botten is een combinatie waar helaas vaak niet aan te ontkomen is.  Een kwart van alle vrouwen boven de 70 en zelfs meer dan 50 procent van boven de 80 heeft osteoporose of gemakkelijker gezegd botontkalking. Maar hoe erg is dat en hoe gerechtvaardigd is het om daar grootscheeps en kostbaar preventief onderzoek voor in te zetten? 

Inmiddels maakt het OMC gebruik van een vragenlijst die wel aangepast zou zijn aan de richtlijnen van het NHG. De patiënten uit het filmpje vragen nu hun vragenlijsten op om te kijken welke vragen er precies gesteld zijn, want zij herkennen de laatste versie van de vragenlijst van het OMC niet. Wordt vervolgd. Onderzoek

Via een vragenlijst van de huisarts zijn mensen benaderd om mee te doen aan een onderzoek naar osteoporose. Na aanleiding van de ingevulde vragenlijst worden mensen uitgenodigd om zich te melden bij een omgebouwde lijndienst-bus van het Osteoporose Medisch Centrum, kort gezegd het OMC. In de bus ondergaat men een dexa-scan. Met deze scan kan je door middel van röntgen onderzoeken hoeveel kalk iemand in zijn botten heeft. Als je minder kalk in je botten hebt worden je botten brozer. Dit kan sneller lijden tot breuken.  

Twijfel

In de bus krijgen deelnemers van het onderzoek twijfels over de werkwijze. Ze zijn door een verwijzing op papier van de huisarts doorgestuurd voor een dexa-scan, maar de bus blijkt van het OMC. De twijfel neemt toe als mensen na het onderzoek een brief ontvangen van het OMC. In de brief staat dat de huisarts geen uitleg kan geven over de te ontvangen rekening die binnenkomt op de deurmat ligt. Er ontstaat verwarring over de rol van de huisarts. Niemand van de mensen heeft daadwerkelijk gesproken met hun dokter. Het was toch een ongevraagde oproep.

Telefoongesprek

TROS Radar is ook benieuwd wat de rol van de huisarts is. Om duidelijkheid te krijgen besluiten we als kleindochter te bellen naar een van de huisartsen. We krijgen een medewerker aan de telefoon. ‘Wij hebben de gegevens aangeleverd, de adressen van de patiënten zeg maar aangeleverd. De vragenlijst, loopt via het OMC en daar is het ook weer naar terug gestuurd. En aan de hand daarvan zijn ze uitgenodigd’. Volgens de huisartsenpraktijk hebben zij dus alleen de adresgegevens gegeven en de verwijzing gedaan op basis van de nagekeken vragenlijst door het OMC.

Bevolkingsonderzoek

In de uitnodigingsbrief die mensen hebben ontvangen met de daarbij gevoegde vragenlijst staat -met kleine lettertjes- dat het niet om bevolkingsonderzoek gaat. Petra Elders zegt er het volgende over: ‘als je mensen uitnodigt voor dit soort onderzoeken aan de hand van een vragenlijst zonder dat er een afweging gemaakt is persoonlijk als arts –patiënt samen, heb je volgens de wet een vergunning voor een bevolkingsonderzoek nodig’. Deze heeft het OMC niet.

TROS Radar komt erachter dat in 2007 de eigenaar van het OMC onder de naam Stichting Osteoporose Casefinding Nederland een verzoek ingediend heeft bij het Ministerie van Volksgezondheid en de gezondheidsraad om een bevolkingsonderzoek te starten. Hiermee wil de organisatie grootscheeps bij huisartsenpraktijken screenen op osteoporose. Dit verzoek is destijds afgewezen, omdat het niet voldoet aan de (NHG) richtlijnen en aan de criteria voor wetenschappelijke deugdelijkheid.

Verwijzing huisarts

Er zijn twee manieren waarop je als bedrijf de dexa-scan mag gebruiken. Dat is via een bevolkingsonderzoek of via een verwijzing van de huisarts. Een vergunning voor bevolkingsonderzoek heeft het OMC niet, dus is de verwijzing van de huisarts heel essentieel.

Dat verklaart ook de toch wel opmerkelijke tip op hun website om de scan vergoed te krijgen van zorgverzekeraar. Zo staat onder het kopje ‘vragen van uw zorgverzekeraar’ dat jij- als patiënt- altijd degene moet zijn die het initiatief heeft genomen en zich tot de huisarts heeft gewend met een hulpvraag. De mensen uit de reportage zijn benaderd door de huisarts via een brief. Op eigen verzoeken zouden ze nooit het botontkalkingsonderzoek hebben gedaan.

Rekening

Je betaalt voor een dexa-scan en het onderzoek bij het OMC € 272,-  euro. Dit is opmerkelijk, want de tarieven voor een dexa-scan in het ziekenhuis of elders bedragen rond de € 150,- euro. Het OMC rekent dus bijna het dubbele voor de scan en het bijbehorende onderzoek.

Meer over

Laatste reacties

11
  • Door Radar

Je hebt gehoor gegeven aan een oproep van de huisarts om je te laten onderzoeken op osteoporose, oftewel botontkalking. Je vult een vragenlijkst in en wordt uitgenodigd om in een omgebouwde bus een dexa-scan te ondergaan. Die uitnodiging komt echter van het Osteoporose Medisch Centrum. Wat is nu nog de rol van de huisarts in dit geheel? Wie heeft belang bij dit onderzoek, en worden de kosten wel vergoed door de zorgverzekeraar? Maandag 11 februari in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1

  • Door doorgeven

Ik ben 3 jaar geleden gevallen en heb daarbij mijn pols gebroken. Enige tijd daarna kreeg ik een uitnodiging van het ziekenhuis Orbis te Sittard-Geleen om mee te werken voor een een onderzoek naar botontkalking om het feit dat ik wat gebroken had en ouder was dan 50 jaar. Ik moest ook een formulier invullen. Er werd wel gezegd dat het mijn eigen risico zou kosten. Ik dacht: als zij dat belangrijk vinden moet ik dat maar doen. Toen ik het onderzoek kreeg deden ze gelijk onderzoek naar vitamine tekort.(via bloed). Conclusie; Ik had net geen botontkalking maar wel vitamine D tekort. Ik moest maar kalktabletten gaan innemen met een combinatie van Vitamine D anders kreeg ik die kalktabletten niet vergoed. Na een week deze ingenomen te hebben , ben ik naar de bijwerkingen van die kaltabletten gaan kijken en daar werd ik niet vrolijk van en ben gelijk gestopt. Daarbij geloof ik helemaal niet dat ik vitamine tekort heb, want ik kom iedere dag minstens 1 uur buiten en in de zomer nog veel meer. Toen ik op controle moest heb ik gezegd dat ik niets meer slikte van die tabletten en heb ik gevraagd of ik die kalk kon aanvullen via de voeding, waarop men ja natuurlijk antwoordde. Mijn man is deze winter gevallen en hij had het middenvoetsbeentje gebroken. Ook hem hebben ze gevraagd om deel te nemen aan zo'n onderzoek. Hij heeft het niet gedaan en men deed hier erg verbaasd over. Wij vinden het geldklopperij en de zorgkosten worden op die manier onnodig hoog.

  • Door FloraW

Bij de verontwaardigde reacties op het optreden van het OMC kan ik mij wel wat voorstellen. Toch is er nog een andere kant aan dit verhaal. Ik ben zelf onlangs door een toeval met ernstige osteoporose gediagnosticeerd. Hoewel ik, achteraf gezien, behoorlijk wat risicofactoren had heeft mijn huisarts nooit gedacht om een DEXA scan te laten doen. Ook het slikken van vitamine D3 is nooit aan de orde gekomen. Bij het zien van de uitzending dacht ik: was er een aantal jaren geleden van mij maar zo'n scan gemaakt dan was mijn botontkalking niet in zo'n ver gevorderd stadium gekomen. Voor de duidelijkheid: ik ben het er helemaal mee eens dat het hier zeker niet gelopen is zoals het hoort. De huisartsen hebben zich zeker voor een commercieel karretje laten spannen. Maar het feit dat alle geinterviewden in koor roepen dat ze nooit een preventieve scan hadden laten doen als ze alles hadden geweten bewijst maar weer dat de kennis over deze wijd verspreide aandoening buitengewoon klein is. Dat een Dexa scan meestal een blijmakertje is zoals uw expert beweert is zeker niet in alle geval waar. Conclusie: huisartsen eerder controleren in de risicogroep dan komt een onderneming als OMC helemaal niet aan de bak.