Oud-medewerkers klagen pensioenfonds aan

rechterpensioenfondsmercuris780.jpg

Drie oud-medewerkers van Euronext Amsterdam, de uitbater van de Amsterdamse effectenbeurs, slepen beurspensioenfonds Mercurius en de vroegere voorzitter Rijnhard de Beaufort voor de rechter.

Er zijn volgens hen 'goede redenen' om serieus te twijfelen aan het gevoerde beleid en mogelijk is zelfs sprake van financieel wanbeleid.

'Onverantwoorde risico's genomen'

Volgens de klagers zouden onverantwoorde risico's zijn genomen met hun pensioengeld waarbij waarschuwingen van financiële adviseurs werden genegeerd. Ook weigert Mercurius om openheid van zaken te geven over mogelijke belangenverstrengeling binnen de interne beleggingscommissie.

In 2013 ten onder

Mercurius, het pensioenfonds van Euronext Amsterdam, Euroclear Amsterdam, LCH.Clearnet, Stichting DSI en financiële toezichthouder AFM, ging in 2013 ten onder na jaren van beleggingsverliezen. Deelnemers dringen al jaren aan op een onafhankelijk extern onderzoek naar de gebeurtenissen.

'Huidige voorzitter houdt de boot af'

De huidige voorzitter, die toeziet op de liquidatie van het fonds, houdt volgens de klagers de boot echter stevig af. Ze trekken ook zijn objectiviteit in twijfel omdat hij voordat hij De Beaufort opvolgde al lid was van de beleggingscommissie en daarmee in 'zekere zin' medeverantwoordelijk zou zijn voor het beleid van het fonds.

De rechtsgang van de oud-medewerkers wordt gesteund door de Vereniging Pensioengerechtigden Euronext Amsterdam.

'Rechtsgang heeft geen zin'

Volgens Mercurius heeft een rechtsgang geen zin en is er al onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar het beleggingsbeleid in de genoemde periode. Daaruit komt volgens een woordvoerder van Mercurius onder meer naar voren dat een aansprakelijkstelling geen kans van slagen heeft.

Bron: ANP