'Oude dieselauto's zijn grootste stikstofvervuilers'

uitlaatgassen-diesel-oud-11112019.jpg

Auto’s van vijftien jaar en ouder zijn verantwoordelijk voor 35 procent van de totale uitstoot van stikstofoxides door het autoverkeer. Vooral oude dieselpersonenwagens zijn extreem vervuilend. Een sloopregeling voor deze categorie auto’s kan helpen om uit de stikstofcrisis te komen, schrijft het AD.

Vergeleken met een moderne auto is de uitstoot van de oude auto’s gigantisch. Een diesel uit 1999 spuwt 6 keer meer NOx uit dan een moderne diesel. En vergeleken met een benzineauto is die oude diesel zelfs bijna tien keer zo smerig. En dat is dan nog de papieren werkelijkheid. Bij de sjoemeldieselaffaire bleek dat de werkelijke uitstoot van diesels vaak nog veel hoger ligt.

Er rijden in Nederland 1,2 miljoen auto’s van 15 jaar en ouder.

Helft uitstoot fijnstof door oude diesels

Vervoersdeskundige Jan Anne Annema van de TU Delft berekende op verzoek van het AD de uitstoot van auto’s van 15 jaar en ouder. Bij de personenauto’s is 35 procent van de stikstofuitstoot en liefst 50 procent van het fijnstof afkomstig van auto’s met bouwjaar 2004 of ouder, zowel met benzine- als dieselmotoren.

Sloopregeling

Er wordt gekeken naar een sloopregeling als oplossing van het stikstofprobleem. Het is al eerder geprobeerd: eigenaars van oude auto's geld aanbieden als ze hun vervuilende voertuig laten slopen, en er een nieuwere auto voor in de plaats nemen. 

Hiermee zouden vervuilende auto's van de weg worden gehaald en Milieudefensie ziet hierin een mogelijkheid om de stikstofuitstoot te reduceren. 'Al is het een beetje zonde van het geld als er weer een andere auto wordt gekocht. Liever zien we dat mensen gaan fietsen of van het ov gebruik gaan maken', zegt Bram van Liere van Milieudefensie tegen AD. 'Maar áls je een sloopregeling invoert, doe dan ook iets aan de instroom. Zorg dat er geen oude auto’s uit Duitsland ingevoerd kunnen worden.'

Bron: ANP Mediawatch / AD