Oudere houdt recht op plek in zorginstelling
Ouderen en gehandicapten blijven als het thuis niet langer gaat, recht houden op een plek in een zorginstelling. Dat staat in het voorstel voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ) dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Van Rijn zegde eerder al toe dat ouderen en chronisch zieken die nu in een instelling wonen, daar ook in de nieuwe wet recht op houden. 'De meest kwetsbare mensen in onze samenleving moeten altijd verzekerd zijn van goede zorg', aldus Van Rijn. De WLZ gaat de volksverzekering AWBZ vervangen.Thuisgevoel
Het kabinet hervormt de langdurige zorg. Het wil zo een einde maken aan de stijgende kosten in deze zorg en mogelijk maken dat ouderen en chronisch zieken langer thuis kunnen wonen. Gemeenten en zorgverzekeraars worden meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen.
In de nieuwe wet worden de passende zorg en een veilige leefomgeving gegarandeerd voor degenen die veel zorg nodig hebben. Thuis blijven wonen kan als het verantwoord is en de kosten niet hoger zijn dan bij opname in een instelling. Wanneer het thuis niet langer gaat, is er altijd plek in een instelling, schrijft Van Rijn. 'Soms is opname in een instelling de enige optie. De wet regelt ook dan de kwaliteit van zorg. Je hoeft niet altijd thuis te wonen om je ergens zo thuis mogelijk te voelen', aldus de staatssecretaris. Ruimte in plaats van regels
Ruimte in plaats van regels
Hij vindt de nieuwe wet een verbetering, ook al omdat nu is vastgelegd dat er een zorgplan moet worden gemaakt waarbij mensen in de nabije omgeving worden betrokken en ook de mogelijkheden en wensen van een cliënt meer centraal komen te staan. Verder is er keuze bij het regelen van de zorg, want dat kan nu ook via het persoonsgebonden budget (pgb). In plaats van meer regels komt er ruimte voor de mensen die de cliënten kennen en zien: zij kunnen daardoor meer tijd aan zorg besteden, aldus Van Rijn.
Bron: ANP