Ouders moeten kinderopvang doorbetalen, kunnen kosten terugkrijgen

KinderopvangKosten_20.03.2020.jpg

Ouders moeten de rekening van de kinderopvang blijven betalen, ook al mogen ze tijdelijk geen gebruik maken van de kinderopvang. Maar alle ouders krijgen hun geld terug, melden de staatssecretarissen Tamara van Ark (Sociale Zaken) en Alexandra van Huffelen (Toeslagen).

Alleen ouders in zogenoemde vitale beroepen zoals de zorg en hulpdiensten mogen hun kinderen naar de opvang brengen. Die maatregel in de strijd tegen het coronavirus duurt zeker tot 6 april.

Ouders die geen gebruik mogen maken van de opvang moeten toch hun factuur voldoen. 'Als je niet betaalt dan verlies je ook je plek in de kinderopvang', aldus Van Ark. 

Het kabinet vindt het onwenselijk om ouders voor de kinderopvang te laten betalen terwijl ze daar geen gebruik van maken. Maar om te voorkomen dat bedrijven in die branche in moeilijkheden komen, is het belangrijk dat er wel geld binnen blijft komen. Daarom is gekozen voor compensatie achteraf, die via de kinderopvangorganisaties uitbetaald zal worden. 

Noodopvang is gratis

Ook ouders die hun kind wel naar de opvang brengen worden gecompenseerd. 'Aan gebruik van de noodopvang voor kinderen van mensen in cruciale beroepen zijn geen kosten verbonden.'

Bron: ANP