OV-chipkaart verloren? Een vervangende ov-kaart is duurder dan een nieuwe

Ov Chip

Ben je jouw OV-chipkaart kwijt of is hij gestolen? Dan kun je een nieuwe of een vervangende ov-kaart aanvragen. Een vervangende kaart kost 11 euro, terwijl een nieuwe maar 7,50 kost. Waar komt dit verschil vandaan? 

Ov-kaart blokkeren 

Als je jouw OV-chipkaart kwijt bent, kun je hem blokkeren in je OV-chipaccount, maar hiervoor moet je kaart wel aan je account gekoppeld zijn. Heb je niet zo’n account? Dan kun je contact opnemen met de landelijke klantenservice van ov-chipkaart en helpen zij met het blokkeren van je account. 

Je betaalt meer voor service

Als je belt met de klantenservice, helpen zij meteen met het aanvragen van een vervangende ov-kaart. En dankzij deze service zit er een prijsverschil van 3,50 euro tussen een nieuwe en een vervangende ov-chipkaart. 

 “Als je een vervangende ov-kaart aanvraagt, worden je abonnement en eventueel saldo van je verloren kaart automatisch overgezet naar je vervangende OV-kaart.” Dat vertelt Gerbrant Corbee, woordvoerder van Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart. “Dit kost extra werk en daarom extra geld.”

Bij een nieuwe kaart alles zelf regelen

“Als je een nieuwe ov-kaart aanvraagt, koop je gewoon een kale kaart zonder iets erop”, aldus Corbee. “Je moet het terugvragen van je saldo en het overzetten van je abonnement dan zelf nog regelen.” 

Zo vraag je jouw saldo terug

Heb je een nieuwe ov-kaart besteld, maar wil je wel het geld van jouw verloren kaart terugvragen? Vul dan het formulier in op ov-chipkaart.nl en krijg het saldo teruggestort op je rekening. Als het saldo minder dan 30 euro is, kun je het bedrag ook terugvragen bij een NS-servicebalie. 

Zo vraag je jouw tijdelijk reisrecht aan

Stond er een abonnement op je verloren kaart en is je nieuwe ov-kaart nog niet binnen? Dan kun je tijdelijk reisrecht aanvragen bij een NS-servicebalie op het station of bij de klantenservice. 

Als je een vrij-abonnement hebt (zoals NS Flex altijd vrij, dal vrij of weekend vrij), dan krijg je een couponcode om een treinkaartje als e-ticket te verzilveren. Heb je een voordeel-abonnement (zoals NS Flex altijd voordeel, dal voordeel, dal voordeel op saldo of weekend voordeel)? Dan krijg je een kortingscode waarmee je 40 procent korting krijgt op een enkele reis of dagretour.