Overgebleven medicijnen lang niet altijd bij de apotheek gebracht
Het blijkt veel voor te komen: mensen die medicijnen op voorraad hebben die ze niet meer gebruiken. Radar concludeert uit een onderzoek onder 31.511 mensen dat 84 procent weleens medicijnen overhoudt. Wat mensen vervolgens met die medicijnen doen, blijkt sterk te verschillen. Terwijl de meesten wel weten wat de bedoeling is.
Van de mensen die weleens medicijnen over hebben, zegt ruim de helft (53%) op dit moment medicijnen in huis te hebben die zij niet meer gebruiken; van zichzelf of oorspronkelijk van iemand anders.
Wat moet je met overgebleven medicijnen doen?
Medicijnen die je niet meer gebruikt, hoor je in te leveren bij de apotheek of bij de milieustraat. Je moet ze nooit door de goot of door de wc spoelen, omdat dit slecht kan zijn voor het milieu. Ook het grofvuil is geen plek voor medicinaal afval.
Over het algemeen lijken de meeste mensen te weten wat je moet doen met overgebleven medicijnen. Van de totale groep ondervraagden zegt 93 procent dat je de medicijnen naar de apotheek hoort te brengen. 18 procent geeft aan dat het (ook) naar de milieustraat kan. Verder kan het volgens 7 procent bij de huisarts of een goed doel worden ingeleverd. Slechts 1 procent (toch nog ruim 350 mensen) denkt dat het bij het restafval mag.
Driekwart brengt het naar apotheek
Wat mensen daadwerkelijk met overgebleven medicijnen doen, laat iets anders zien. 84 procent van alle deelnemers heeft weleens medicatie over, en daarvan brengt 74 procent deze naar de apotheek. Een stuk minder dan de 93 procent die weet dat het daar hoort, dus. De redenen om medicijnen niet (altijd) naar de apotheek of milieustraat te brengen zijn divers. 28 procent zegt het zonde te vinden, misschien kunnen zij of iemand anders de medicijnen nog eens gebruiken. Dat er aan sommige medicatie een tekort is, is voor sommige mensen des te meer reden om het zelf te bewaren.
Lees ook: overbleven medicatie hergebruiken of... doorverkopen?
De apotheek vernietigt de medicijnen terwijl het in Suriname goed gebruik kan wordenDeelnemer medicijnenonderzoek
27 procent zegt het simpelweg te veel gedoe te vinden om medicijnen naar de apotheek of de milieustraat te brengen. 'Als je fulltime werkt is de apotheek vaak dicht als je thuis bent', zo laat een respondent bijvoorbeeld weten. Meerdere mensen geven als suggestie dat de apotheek een bak zou kunnen hebben voor oude medicijnen, zodat je niet achteraan in de wachtrij hoeft aan te sluiten. Bij sommige apotheken staat al zo'n bak.
Veel apothekers zitten niet te wachten op teruggave van medicijnen.Deelnemer medicijnenonderzoek
16 procent zegt dat de apotheek zelf aangeeft dat zij het oude medicijnen niet aannemen. Zo licht iemand toe: 'De apotheek neemt ze niet aan omdat het afvoeren hun geld kost. Dat is tegen mij gezegd dus ik kon ze weggooien'. Ook laat iemand weten dat de apotheek kosten in rekening brengt voor het innemen van oude medicijnen. Dit mag een apotheek niet doen, laat apothekersbranche KNMP weten. Om een loze tocht naar de apotheek te voorkomen, kun je het beste even vooraf informeren of je met je overgebleven medicijnen bij de apotheek terecht kunt. Kan dit niet, dan moet je medicijnen inleveren bij de milieustraat.
Over het medicijnonderzoek
Aan het onderzoek naar medicijnen deden 31.511 mensen mee, zij vulden tussen 28 juni en 29 juli 2020 een vragenlijst hierover in. Meer cijfers die uit dit onderzoek naar boven zijn gekomen vind je in de links hierboven. Wil je ook meedoen aan de onderzoeken van het Radar Testpanel? Meld je (gratis) aan.