Overgrote meerderheid neemt maatregelen als er file staat: ‘Kan niet te laat komen’
Het is de laatste tijd erg druk op de Nederlandse snelwegen. Passen we ons rijgedrag hierop aan? Ja, blijkt uit een poll van Radar. Een meerderheid kiest voor een andere route, een deel vertrekt eerder. Slechts 7 procent neemt helemaal geen maatregelen als er file staat.
Omrijden of eerder vertrekken
Omdat er de laatste tijd veel file staat, zette Radar de volgende vraag online: Neem je maatregelen wanneer je ziet dat er file (ont)staat op jouw geplande route? In totaal reageerden 1.236 mensen op deze poll.
De overgrote meerderheid past zijn gedrag op zo’n moment inderdaad aan: slechts 7 procent geeft aan géén maatregelen te nemen als er file staat. Daartegenover rijdt 63 procent een andere route, vertrekt 21 procent eerder en 4 procent juist later.
Er zijn ook mensen die bij file de auto laten staan: 3 procent blijft thuis, 2 procent gaat met het openbaar vervoer en 1 procent neemt de fiets.
Anders rijden dankzij navigatie
Dat de meerderheid van de deelnemers omrijdt, heeft vooral te maken met navigatiesystemen. Die stellen namelijk automatisch al een andere route voor. “Ik heb geleerd dat het verstandig is om die route te volgen”, laat een deelnemer weten.
“Ik gebruik altijd Google Maps om te zien of er file staat op de route. Wanneer deze er wel staat, dan neem ik de alternatieve route die Maps aangeeft”, vertelt een ander.
Ook vinden veel deelnemers in de file rijden simpelweg vervelend. “Ik vind filerijden doodvermoeiend, dan rijd ik liever een stukje om." Iemand anders vertelt: “Ik rij soms liever om dan stil te staan op de weg voor een half uur.”
Deelnemers willen op tijd komen
Deelnemers die eerder van huis vertrekken, geven aan dat ze graag op tijd willen komen en daarom de extra reistijd incalculeren. Zo vertelt iemand: ”Ik zal wel moeten. Ik ben schooljuf dus kan het me niet veroorloven om te laat te komen.”
Ik heb een hekel aan te laat ergens zijnEen deelnemer aan de poll die eerder vertrekt
File lost snel weer op
Toch zijn er ook mensen die zich hier minder druk om maken en juist later vertrekken. “Als je iets later vertrekt, kom je vaak nog op dezelfde tijd aan”, laat een deelnemer weten. “Dan is de grootste drukte namelijk al weg.”
“File is tijdverspilling en zorgt voor ergernissen. Vandaar dat ik zo min mogelijk in de file probeer te staan. Ik werk eerst een aantal uren vanuit huis en vertrek na de files.”
Thuiswerken of afspraken verplaatsen
Thuiswerken blijkt sowieso een manier om files te omzeilgen. “Indien mijn agenda het toelaat, werk ik dan zo veel mogelijk thuis”, laat een deelnemer weten. “Ik werk vanuit huis in overleg met mijn baas”, vertelt een ander.
Ook gepensioneerden blijven bij file weleens thuis. Zo vertelt iemand: “Als pensionado heb ik de mogelijkheid om vaker afspraken te verplaatsen.”
Niet iedereen ontwijkt files
De deelnemers die gewoon dezelfde weg op gaan, hebben daar verschillende redenen voor. Zo geven meerdere deelnemers aan dat er op alternatieve wegen ook vaak file ontstaat en dat ze daardoor liever de oorspronkelijke route rijden.
“Meestal kijk ik niet van tevoren”, vertelt een ander. “Op routes die ik vaak rijd, gebruik ik geen navigatie en dan ben ik niet op de hoogte van eventuele files totdat ik erin sta of ik informatieborden langs de weg zie staan.”
Ik ben 72 en zonder geavanceerd navigatiesysteem vrees ik hopeloos te verdwalenEen deelnemer aan de poll die niet van zijn plan afwijkt
Ook laten motorrijders weten dat ze door de file heen kunnen rijden en zijn er deelnemers die het simpelweg niet erg vinden om in de file te staan. “Ik maak me niet druk om het tijdverlies. Ik sluit gewoon aan en geniet van de stresskippen om me heen.”