Zo snel raakt de accu van je elektrische auto leeg als je een uur in de file staat

10902021 file.jpg

In de file staan is misschien wel één van de grootste ergernissen, laat staan als je een uur later nog steeds stapvoets rijdt. Maar hoe snel raakt de accu van je elektrische auto leeg als je al wachtend ook de airco, stoelverwarming, verlichting en muziek aan hebt staan?

De Britse consumentenorganisatie 'Which' heeft dit onderzocht.

Pratijktest

Voor de test maakte de onderzoekers gebruik van een Volkswagen ID4. 'Het voertuig werd een stilgezet met de lichten aan. De airconditioning en stoelverwarming stonden op de hoogste stand. Ook werd er muziek gestreamd en een video afgespeeld op twee schermen achterin', schrijft het AD.

Resultaat

Ondanks dat er volop gebruik werd gemaakt van de elektrische mogelijkheden in de auto, was de impact op het daadwerkelijke verbruik gering. Pas na een uur en vijftien minuten was er een verbruik van 2 procent, wat ongeveer gelijk is aan dertien kilometer rijden. De consumentenorganisatie plaatst wel een kanttekening bij deze uitslag: het verbruik kan namelijk sneller afnemen als het kouder is. De proef zal om die reden dan ook worden herhaald gedurende de winter. 

Bron: AD